Devet činjenica o testisima koje svi trebaju znati

Radiosarajevo.ba
Devet činjenica o testisima koje svi trebaju znati
Foto: Ilustracija / Ilustracija

Dok neki muškarci za udarac u testise kažu da vjerojatno „boli kao što žene boli porod“, drugi će ga usporediti s udarcem „profesionalnog boksača u trbuh“.

Ipak, više od pola svjetske populacije nikad neće saznati kakav je to osjećaj, a za njih je američki ljekar specijaliziran za mušku seksualnost dr. Michael Reitano objasnio neke od najvažnijih činjenica vezanih za testise, piše 24sata.hr.

Testisi su tvornica sperme

Proizvedu oko 1.500 spermija u sekundi. Potreban je samo jedan da oplodi žensko jajašce.

Za pet su stepeni hladniji od ostatka tijela

„Da bi se sperma pravilno sačuvala, temperatura testisa mora biti oko pet stepeni niža od temperature ostatka tijela. Kad se testisi malo ohlade, skrotum će se skupiti i povući ih bliže tijelu , a ako im je pretoplo, opustiti će se i pustit će testise da vise“, kaže dr. Reitano.

Jedan je testis niže s razlogom

Testis na lijevoj strani obično visi malo niže od onog s desne strane.

„To omogućava promjenu temperature jednog testisa, a da ta energija nije poslana na drugi testis“, pojašnjava dr. Reitano.

Jako boli kad ih se udari

Doktor Reitano objašnjava da su testisi evoluirali i s vremenom stvorili mnogo živaca izuzetno osjetljivih na bol, što pomaže da ih se zaštiti u slučaju opasnosti.

Skrotum je seksualno osjetljiv koliko i vulva

Znamo da su testisi izuzetno osjetljivi na bol, ali čak ni nisu osjetljivi na seksualno zadovoljstvo kao što mnogi možda misle. Zapravo je skrotalna vrećica koja drži testise erogena zona.

Preusko donje rublje nije dobro

Studija objavljena prošle godine u časopisu Human Reproduction otkrila je da su muškarci koji su uglavnom nosili bokserice imali za 25 posto veću koncentraciju sperme u odnosu na one koji su nosili druge vrste donjeg rublja.

Doktor Reitano zato preporučuje prozračno donje rublje. A ono što se također ne preporučuje je dugo sjedenje u vrućoj kadi.

Rak testisa se često kasno otkrije

„Nažalost, tumor testisa često se kasno otkrije jer može rasti bez pritiskanja drugih organa ili kostiju, što ga čini relativno bezbolnim, a koža skrotuma je toliko labava da tumor može rasti gotovo bez ograničenja“, kaže dr. Reitano.

Srećom, rak testisa je uglavnom izlječiv, no važno je raditi samopreglede. 

Ponekad se testisi „sakriju“

Kad se muško dijete razvija u maternici, njegovi se testisi obično spuštaju s trbuha na skrotum. No to nije uvijek slučaj. 

Dr. Reitano kaže da muškarci rođeni s nespuštenim testisima imaju 40 puta veću vjerovatnoću da će razviti karcinom testisa.

Faktori rizika za roditi dječaka sa skrivenim testisima su prerano rođenje, mala težina, porodična anamneza , alkohol i cigarete koje majka koristi tokom trudnoće.

Ne mogu poplaviti - ali se mogu udvostručiti

Medicinski izraz za „plave testise“ je epididimalna hipertenzija, a događa se kad se krvne žile na penisu i testisima prošire kako bi se stvorio prostor za pojačani protok krvi, kaže dr. Reitano.

„Protok krvi prestaje nakon orgazma, ali ako do njega ne dođe, treba samo pričekati da se 'vrate u normalu“, rekao je za Health.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije