Čuvajte vašu kožu: Namirnice koje joj vraćaju zdravi, ružičasti sjaj

Radiosarajevo.ba
Čuvajte vašu kožu: Namirnice koje joj vraćaju zdravi, ružičasti sjaj

Ako ste cijeli dan na poslu, pred računarom i u sjedećem položaju, čitavo tijelo trpi manjak kisika, pa nije ni čudo što koža nema onaj zdravi ružičasti sjaj.

Najbolji tretman je kretanje na svježem zraku, ali treba znati da se i ono što jedemo itekako vidi na našem licu.

Postoje namirnice koje su dobre za lijepu i mladalačku kožu i vraćaju joj sjaj. Pri tome, nije riječ o nekim egzotičnim stvarima već o nečemu što nam je na raspolaganju u svako doba dana ili noći.

Crna čokolada

Crna čokolada je vrlo ukusna, a kakao sadrži specijalne antioksidante koji doprinose hidrataciji kože. Podstiče bolju cirkulaciju pa će i hranljive materije brže stizati do kože.

Crno vino ili sok od grožđa

Čudesan sastojak grožđa - resveratrol - sada je obavezan sastojak mnogih kozmetičkih preparata. Djeluje podmlađujuće. Ali nipošto ne pretjerujte s alkoholom jer u većoj količini uništava kožu, piše Lepaisrećna.rs.

Paradajz

Njegovi sastojci (karotenoidi - beta karoten, lutein i likopen) izvrsni su zaštitnici kože od sunca, koje je glavni krivac za starenje i oštećenja kože.
Dobra vijest je što sve ovo važi i za zamrznut kao i za konzervisan paradajz!

Orasi

Optimalan nivo esencijanih masnih kiselina u svim orašastim plodovima veoma je važan za izgradnju zdravih ćelijskih opni. Ako ste alergični, zamijenite ih masnom ribom, ali ako niste, znajte da su orasi još bolja antiage hrana za kožu jer sadrže i vitamine E i C, kao i selenijum. Uz proteine, dobijate i cink, koji se bori protiv bakterija i upala na koži.

Ananas

Mangan, kojeg ima u ananasu, neophodan je da aktivira enzime aminokiseline prolina, a on utječe na stvaranje kolagena u koži. Otud i njegova značajna uloga u očuvanju elastične, mladalačke kože.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije