Naučnici su možda konačno otkrili kako je nastao život

4
Radiosarajevo.ba
Naučnici su možda konačno otkrili kako je nastao život
Foto: Businessinsider / Ilustracija

Prema jednoj od glavnih teorija o abiogenezi, život na Zemlji nastao je od organskih spojeva koje su sa sobom donijeli meteoriti.

U biologiji je abiogeneza, hemijska evolucija koja je prethodila biološkoj, prirodni proces kojim je život nastao iz neživih tvari, kao što su jednostavni organski spojevi.

Piše: Nenad Jarić Dauenahuer za Index.hr

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Pobornici teorije o meteoritima smatraju da je ona posebno plauzibilna jer skraćuje vrijeme potrebno za abiogenezu, budući da su ključni sastojci potrebni za nju mogli nastati u svemiru puno prije nego što su uvjeti na Zemlji postali pogodni za život.

Zbunjujuća odsutnost nekoliko baza

Naučnici su već ranije na kometima, asteroidima i meteoritima otkrili brojne organske spojeve, uključujući i neke aminokiseline i građevne blokove DNA.

DNA se sastoji od četiri glavna građevna bloka - nukleotidnih baza zvanih adenin (A), timin (T), citozin (C) i gvanin (G).

RNA, koju neki naučnici smatraju izvornom molekulom života, također se sastoji od baza A, C i G, no u njoj timin zamjenjuje uracil (U).

Dvije od nukleotidnih baza - A i G - spadaju u spojeve koji se nazivaju purini, dok su ostale pirimidini.

Naučnici su ranije na meteoritima uspjeli pronaći brojne purine, uključujući i one koji nisu zastupljeni u DNA, ali ne i manje molekule pirimidine.

Odsutnost pirimidina, a time i baza T, C i U, dugo je bila misterija jer su laboratorijski eksperimenti koji su simulirali uvjete u svemiru sugerisali da su i purini i pirimidini mogli nastati tokom hemijskih reakcija izazvanih svjetlom u međuzvjezdanim molekularnim oblacima ili na svemirskim stijenama.

Nova, sofisticirana metoda analize

U novoj studiji, objavljenoj u časopisu Nature Communications, naučnici su konačno, sofisticiranom tehnologijom, u meteoritima koji su stigli na Zemlju uspjeli identificirati sve pirimidine i purine koji se nalaze u DNA i RNA.

Kako su to učinili? Autori studije krenuli su od pretpostavke da C i T u ranijim analizama nisu otkriveni zato što su se mogli razgraditi prilikom izvlačenja uzoraka budući da su njihove strukture delikatnije. Naime, u ranijim eksperimentima naučnici su zrna meteorita stavljali u vruću kupku koja je sadržavala mravlju kiselinu kako bi izdvojili tražene molekule.

Tim je stoga u svojoj analizi odlučio koristiti hladnu vodu umjesto vruće mravlje kiseline, koja je vrlo reaktivna i mogla je uništiti krhke molekule pirimidina.

Osim toga, upotrijebili su najsuvremenije analitičke tehnike, stotinjak puta osjetljivije od prijašnjih. One su izvorno dizajnirane za genetska i farmaceutska istraživanja u kojima je nužno otkriti vrlo male količine hemijskih spojeva.

"Ova grupa uspjela je razviti tehniku koja više nalikuje hladnom mariniranju nego vrućem čaju tako da je sposobna izvući osjetljivije spojeve", rekao je Jason Dworkin, koautor rada iz NASA-e.

"Bio sam zapanjen što su uspjeli vidjeti citozin, koji je vrlo krhak", dodao je.

Tim je analizirao uzorke s tri meteorita - Murchison, Murray i Tagish Lake - bogata ugljikom, za koje su ranija istraživanja pokazala da su mogli biti domaćini hemijskih reakcija u kakvima nastaju nukleotidne baze.

U meteoritima su T, C i U otkriveni u nivoima od nekoliko dijelova na milijardu. Ti su spojevi bili prisutni u koncentracijama sličnim onima kakve su bile predviđene pokusima koji repliciraju uvjete koji su postojali prije formiranja Sunčevog sistema. Osim baza T, C i U za kojima su tragali, naučnici su također otkrili druge pirimidine koji se ne nalaze u DNA ili RNA.

"Ovo je dodavanje sve više dijelova slagalice; sada je utvrđeno da meteoriti sadrže i šećere i baze", rekao je Dworkin, dodavši da je uzbudljivo vidjeti napredak u razumijevanju nastanka temeljnih molekula biologije u svemiru.

Misteriozan manjak pirimidina

Tim za sada nije pronašao odgovor na pitanje zašto na meteoritima ima toliko mnogo manje pirimidina nego purina. No autori studije smatraju da bi odgovor mogao biti u činjenici da purini u svojoj molekularnoj strukturi imaju peterokutni prsten poznat kao imidazol, a pirimidini ga nemaju.

Naime, imidazol se može lako stvarati u prirodnim hemijskim reakcijama, a također može djelovati kao primitivni katalizator za pokretanje hemijskih reakcija potrebnih za stvaranje purina.

Nova studija značajna je i zbog toga što predstavlja novi model za izvlačenje informacija iz asteroida u budućnosti.

Ova tehnika mogla bi se koristiti u analizi uzoraka s asteroida Bennu koji bi 2023. u sklopu misije OSIRIS-REx trebali stići na Zemlju, piše Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije