... / Astronaut proveo 6 mjeseci u svemiru, nakon što se vratio iznenadio izjavom

16. 01. 2022. u 10:57:00 AA

Shares: 0

Astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Andre Kuipers u svemiru je proveo više od šest mjeseci, a tvrdi da bi rado ostao još toliko da je to od njega traženo.

Kuipers je 2004. godine u okviru misije Delta u svemiru proveo 11 dana, a 2011. godine je u misiji PromISSe u svemiru proveo 193 dana i bio učesnik najdužeg evropskog leta u svemiru.

Ovih dana je učestvovao na NASA-inoj izložbi o svemiru u Istanbulu, a s novinarom AA razgovarao je o izazovima sa kojim se astronauti suočavaju tokom karijere.

U svojoj drugoj misiji u svemiru je ostao šest sedmica duže od prvobitno planiranog, ali tvrdi da mu u tim trenucima nije teško pala vijest da se odlaže povratak na Zemlju.

Da su to tražili, rado bih ostao još šest mjeseci gore u svemiru. Veliki je to izazov i mnogo je opasnosti koje vrebaju u svakom trenutku, poput požara i otrovnih gasova. Međutim, mi se za to spremamo obukama i spremni krećemo u misije“, kazao je Kuipers i dodao da mu je u svemiru najviše nedostajala porodica.

Astronaut kazao je da se trenutno dosta radi na razvoju svemirskih istraživanja i da sve to vodi ka misijama na Mars i novim otkrićima vezana za svemir.

Ističući kako je svemir postao dio svakodnevnog života, Kuipers je rekao da tehnologije koje omogućavaju ljudima da koriste navigaciju u svojim vozilima i prate vremensku prognozu pokazuju koliko je ta tema važna i da njen značaj raste iz dana u dan.

“Nema ograničenja za tehnologiju. Ići ćemo dalje u dalekoj budućnosti, jer nema granica tehnološkim dostignućima" rekao je Kuipers.

Dodao je da je radijacija najveći problem čovječanstva u svemiru i da su atmosfera i magnetna polja Zemlje oštećena.

“Idemo na polove, penjemo se na najviše planine, spuštamo se u dubine vode. Sljedeći korak su zrak i svemir. Moramo vidjeti kako ćemo živjeti u svemiru. Moramo koristiti svoj um da se zaštitimo od radijacije i pronađemo rješenje“, rekao je Kuipers.

Ukazujući na to da se države utrkuju koja će učiniti više u istraživanjima svemira, Kuipers je kazao da su zlato i nafta oduvijek bili predmet potrage, a da je to slučaj i sa svemirom koji možda krije energiju, minerale i misterije.

Kuipers smatra da je najbolji film o svemiru “Apolo 13“ i da je vrlo realističan. Među filmove koji realno predstavljaju svemir nabrojao je i “The Right Stuff“ i “First Man“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)