! / Počelo novo doba svemirskih istraživanja: Lansiran najmoćniji teleskop na svijetu

25. 12. 2021. u 13:36:00 Hina, Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Svemirski teleskop James Webb uspješno je u subotu lansiran iz Francuske Gvajane, čime je otvoreno novo doba svemirskih istraživanja.

NASA-in revolucionarni instrument vrijedan devet milijarda dolara, poletio je u svemir raketom Ariane 5 iz lansirne baze Europske svemirske agencije. Ako sve protekne po planu, instrument težak 6.350 kg bit će pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Webb teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da se doveze do svog odredišta u solarnoj orbiti otprilike milion i pol kilometara od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Mjeseca.

Radi se o najvećem i najsnažnijem teleskopu u historiji koji bi trebao poslati nove informacije o postanku svemira i zemljolikim planetima izvan Sunčeva sistema.

Svemirski teleskop James Webb (JWST), nazvan po bivšem direktoru američke svemirske agencije NASA-e, nasljednik je legendarnog Hubblea. Evropska svemirska agencija (ESA) i njen kanadski pandan (CSA) surađivali su s NASA-om prilikom izrade Webba.

Webb je izrađen u Sjedinjenim Američkim Državama, a ove je godine prevezen do mjesta lansiranja u Francusku Gvajanu.

Konačni cilj Webba je doznati je li Zemlja jedina ili postoje slični planeti na kojima bi mogao niknuti život.

Njegova orbita oko Sunca nalazit će 1,5 miliona kilometara od Zemlje.

Projekt Webb započeo je 1989. godine i prvotno je bilo predviđeno da s radom počne početkom stoljeća.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA