Srušila se masivna platforma najpoznatijeg teleskopa za traženje vanzemaljaca

0
Radiosarajevo.ba
Srušila se masivna platforma najpoznatijeg teleskopa za traženje vanzemaljaca
Foto: NAIC / Arecibo

Nakon dva kvara na kablu u razdoblju od četiri mjeseca, urušio se najcjenjeniji astronomski objekt u Portoriku, radio teleskop Arecibo.

Američka Nacionalna zaklada za nauku (NSF) u novembru je odlučila nastaviti s uklanjanjem teleskopa zbog štete koju su inženjeri smatrali preteškom da bi se stabilizirala. No NSF-u je trebalo vremena da smisli plan kako kontrolirano srušiti teleskop.

Umjesto toga, gravitacija je posao obavila 1. decembra, oko 8 sati ujutro po lokalnom vremenu, prenosi Space.com.

"NSF je ražalošćen ovim razvojem događaja", napisali su u twitu.

NSF je dodao da nije prijavljeno da je iko povrijeđen, te da je glavni prioritet očuvanje sigurnosti.

"Kakav tužan dan za astronomiju i nauku u svijetu i jedan od najpoznatijih teleskopa svih vremena", napisao je u twitu Thomas Zurbuchen, NASA-in saradnik za nauku.

Slike koje je na Twitteru podijelila Deborah Martorell, meteorologinja za portorikanske televizijske stanice, prikazuju raniju 900-tonsku platformu na masivnom tanjuru nanizanom na kablovima, i današnju kada su tri potporna tornja zvjezdarnice "gola".

Nijedna od tri kule nije se urušila u potpunosti, što je bila jedna od ključnih briga NSF-a oko napuštanja konstrukcije kakva je bila.

Čini se da Martorellina slika pokazuje određena oštećenja u podnožju jednog od potpornih tornjeva, koji uključuje administrativne zgrade i javni centar za posjetitelje, iako zgrade još uvijek stoje.

U intervjuu za lokalnu televizijsku stanicu Noticentro, Jonathan Friedman, fizičar koji radi na zvjezdarnici Arecibo i živi u blizini, rekao je da je čuo glasnu tutnjavu koju je usporedio s vozom, lavinom ili potresima koji su u januarima pogodili Portoriko.

Friedman je također potvrdio da su se otkinuli samo vrhovi potpornih tornjeva.

"Ovo je stvarno, jako teško jutro za Portoriko, za nauku, za našu povezanost s kozmosom", napisala je u tweetu novinarka Nadia Drake, čiji je otac Frank Drake bivši direktor zvjezdarnice Arecibo.

Inače, ova masivna radio-antena decenijama je zvijezda svijeta astronomije, zaslužna za mnoge spoznaje. Arecibo je poznat po skeniranju kosmosa u potrazi za asteroidima i vanzemaljskim životom.

Arecibo je počeo s radom 1963. godine s dna prirodne jame u Portoriku. U vrijeme kada je završen, bio je najveći svjetski teleskop s jednim tanjirom, i protezao se u prečniku od 305 metara.

Također je neobičan teleskop postao ikona, dijelom zahvaljujući filmovima GoldenEye i Kontact.

Glavni lik filma Kontakt je astronomkinja koja radi na Arecibou i nada se da će uspostaviti prvi kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom.

Iako još uvek čekamo taj epski SMS od vanzemaljaca, Arecibo je igrao centralnu ulogu u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) sedamdesetih godina prošlog vijeka. Astronomi su 1974. koristili ovaj radio-teleskop za prenos binarnog koda prema gustom skupu zvezda udaljenom 25.000 svjetlosnih godina, nadajući se da će poruku možda pokupiti druga tehnološki napredna civilizacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije