Uništen najpoznatiji teleskop za traženje vanzemaljaca

Radiosarajevo.ba
Uništen najpoznatiji teleskop za traženje vanzemaljaca
Foto: UFC / Šteta je velika

Opservatorija Arecibo – ogromni teleskop u Portoriku, poznat po skeniranju kosmosa u potrazi za asteroidima i vanzemaljskim životom – ove sedmice je ugašen nakon razorne nesreće u kojoj su stradali reflektorski tanjiri teleskopa.

U ponedjeljak 10. avgusta, oko 2.45 po lokalnom vremenu, metalni kabl postrojenja je pukao, provlačeći se kroz delove radara i praveći otvor dužine 30 metara, navodi se u saopštenju iz Univerziteta Centralna Florida.

Kabl je zakačio je i nekoliko drugih kablova i platformi koje drže tanjir, zbog čega je na zemlju pao otpad i tehničarima otežao pristup.

"Imamo tim stručnjaka koji procjenjuje situaciju", naveo je direktor opservatorije Francisco Cordova. "Naš fokus je osiguranje sigurnosti našeg osoblja, zaštita objekata i opreme i vraćanje objekta u pune operacije što prije, tako da može da pomaže naučnicima širom svijeta."

Još uvijek nije jasno šta se tačno dogodilo te je u toku istraga.

Arecibo je počeo s radom 1963. godine s dna prirodne jame u Portoriku. U vrijeme kada je završen, bio je najveći svjetski teleskop s jednim tanjirom, i protezao se u prečniku od 305 metara. Iako teleskop možda ne znate po imenu, znate ga "po viđenju" zahvaljujući filmu iz 1997. godine Kontakt. Glavni lik tog filma je astronomkinja koja radi na Arecibou i nada se da će uspostaviti prvi kontakt sa vanzemaljskom inteligencijom.

Iako još uvek čekamo taj epski SMS od vanzemaljaca, Arecibo je igrao centralnu ulogu u potrazi za vanzemaljskom inteligencijom (SETI) sedamdesetih godina prošlog vijeka. Astronomi su 1974. koristili ovaj radio-teleskop za prenos binarnog koda prema gustom skupu zvezda udaljenom 25.000 svjetlosnih godina, nadajući se da će poruku možda pokupiti druga tehnološki napredna civilizacija.

Eksperimenti SETI ostali su ključni deo agende opservatorije - a isto tako i planetarne odbrane. Ali Arecibo se oporavljao od štete i ranije, uključujući zemljotrese i uragan Mariju, a ova nesreća, nadamo se, neće biti izuzetak. Ipak, bilo bi grozno da vanzemaljci baš sad konačno uzvrate na naš poziv.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije