NASA virtuelno poslala grupu stručnjaka na Međunarodnu svemirsku stanicu

1
Radiosarajevo.ba
NASA virtuelno poslala grupu stručnjaka na Međunarodnu svemirsku stanicu
Foto: ESA/Thomas Pesquet / NASA virtuelno poslala grupu stručnjaka

NASA je testirala tehnologiju holograma, koju oni nazivaju "holoportacija", a koja omogućuje slanje holograma osobe bilo gdje na svijetu (ili u njihovom slučaju u svemir) dok je osoba na Zemlji.

Tačnije, poslali su doktora Josefa Schmida na Međunarodnu svemirsku stanicu - virtuelno.

Schmidu su se na ovom transdimenzionalnom putovanju pridružili i Fernando De La Pena Llaca, šef AEXA Aerospace, te još nekoliko članova njegovog tima, piše Sciencealert.

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

"Ovo je potpuno nov način istraživanja, jer naš lik može putovati bilo gdje, čak i ako naše fizičko tijelo nije tamo", istaknuo je Schmid.

Za razliku od tradicionalnih holografskih projekcija koje izgledaju kao da lebde u zraku kako bi ih bilo ko mogao vidjeti, holoportacija zahtijeva upotrebu slušalica proširene stvarnosti, kao što je Microsoftova HoloLens tehnologija.

U ovom slučaju, astronaut Evropske svemirske agencije (ESA) Thomas Pesquet, koji je bio na ISS-u i nosio takve slušalice, imao je dvosmjerni razgovor sa Schmidom i članovima njegovog medicinskog tima, zajedno sa Fernandom De La Pena Llaca.

Iako Microsoftova tehnologija holoportacije postoji – u različitim fazama razvoja – već nekoliko godina, nikada se ranije nije koristila za nešto tako ambiciozno kao što je ovo: povezivanje medicinskih istraživača sa Zemlje sa astronautima u misiji.

Upravo ova vrsta sposobnosti – premošćivanje fizičkih praznina za povezivanje ljudi na ogromnim udaljenostima u svemiru, mogla bi biti važna za buduće misije istraživanja svemira.

Na ovaj način, naučnici bi mogli virtuelno da komuniciraju sa 3D prikazima u realnom vremenu udaljenih učesnika na Zemlji, svemirskih stanica ili drugih svemirskih letjelica, omogućavajući saradnju koja može biti mnogo obuhvatnija i impresivnija od standardnih 2D video poziva.

"Naše fizičko tijelo nije tu, ali naš ljudski entitet je apsolutno tu", kaže Schmid te dodaje:

"Zamislite da možete dovesti najboljeg instruktora ili stvarnog dizajnera posebno složene tehnologije pored sebe gdje god da radite na tome."

Sljedeći korak u evoluciji tehnologije je omogućavanje potpuno dvosmjerne holoportacijske interakcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije