Los Angeles / NASA-in naučnik uhapšen jer je upozoravao na klimatsku katastrofu

16. 04. 2022. u 09:19:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

NASA-in klimatski naučnik Peter Kalmus je uhapšen nakon što se zaključao za vrata Chase banke u Los Angelesu tokom protesta u kojima se željelo ukazati na opasnost od klimatske katastrofe.

"Pokušavamo vas upozoriti nekoliko desetljeća da prema nama ide velika katastrofa, a mi je ignorišemo.

Svjetski naučnici se ignorišu. I, to mora prestati. Izgubit ćemo sve", rekao je Kalmus u video poruci tokom protesta.

Nakon što su se on i kolege 'zaključali' za vrata banke, prišao im je jedan član obezbjeđenja koji ih upozorava da bi se trebali otključati najkasnije za 20 minuta, da ih ne bi počeli hapsiti.

"Ja nemam namjeru otiću, tu odluku sam već donio. Boriti se za planetu je previše važno da bi se sada otišlo", rekao mu je Kalmus.

Inače, on je radnik NASA-e fokusiran na klimatske promjene.

U razgovoru za AJ + kazao je da je zabrinut za budućnost svoje djece i za budućnost planete.

On se prije nekoliko godina priključio koaliciji 'Pobuna naučnika' koja okuplja više od 1.000 naučnika. Ta koalciji organzirala je više od 60 akcija širom svijeta tokom aprila.

'Meta' koalciji u protestima često biva banka JPMorgan Chase & Co. jer je to banka koja ulaže najveći novac u fosilna goriva.

Kao naučnik i otac, Peter kaže da nema drugog izbora nego dići glas.

"Pokušavao sam na razne način ukazati na ovaj problem tokom posljednjih 16 godina, ali ni jedan nije uspio", kaže Peter i dodaje da je vrijedno rizikovati karijeru kako bi se upozorili ljudi na ono što se dešava s planetom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)