Mlada stabla za čistiji zrak u Sarajevu: Zelenilom protiv klimatskih promjena

3
Radiosarajevo.ba
Mlada stabla za čistiji zrak u Sarajevu: Zelenilom protiv klimatskih promjena
Foto: KJKP Park / Lijepe vijesti za radnike

Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u saradnji sa KJKP Park, radilo je tokom cijele godine na projektima modernizacije i obogaćivanja ponude javnih i zelenih površine u KS.

Resorni ministar Enver Hadžiahmetović i direktor KJKP Park Adis Bešlić tako su u toku ove godine potpisali Sporazum kojim je ozvaničen početak realizacije projekta "Ozelenjavanje javnih površina u Kantonu Sarajevo".

U okviru navedenog projekta, na području sedam općina u Kantonu Sarajevo, zasađena su 104 nova mlada stabla i to: na području Općine Stari Grad 10 stabala u parku na Benbaši; na području Općine Centar 20 stabala na Ciglanama, u ulici Franca Lehara, u parku Vladimira Perića Valtera, u parku Koševo II i u Velikom parku; u Općini Novo Sarajevo 20 novih stabala i to na Bulevaru Meše Selimovića, kod Parka mladenaca i na raskrsnici s ulicom Bihaćka; na području Općine Novi Grad zasađena 24 nova stabla uz dječja i sportska igrališta na Dobrinji i Alipašinom polju; deset mladih stabala na području Općine Ilidža u naselju Otes; u Općini Vogošća i Općini Trnovo zasađeno također po 10 stabala u ulici Braće Kršo i na Babinom Dolu na Bjelašnici.

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

Izetbegović otvoreno: 'Evo u kojem bismo slučaju prihvatili poziv Milorada Dodika'

"Projekat ozelenjavanja javnih zelenih površina, za koji je sredstva obezbijedila Vlada KS, dio je ranije dogovorene saradnje između Ministarstva i KJKP Park. Cilj ovog i sličnih projekata je zaštita životne sredine odnosno poboljšanje kvaliteta zraka u urbanim zonama Kantona Sarajevo obzirom da je sadnja drveća jedan od najjednostavnijih i najboljih načina za smanjenje CO2 iz atmosfere i sprečavanje klimatskih promjena", izjavio je Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Enver Hadžiahmetović.

Napominjemo da ovo nije jedini projekat koji je Vlada KS i resorno Ministarstvo pokrenula u saradnji sa KJKP Park. Kroz Program redovnog održavanja realizovana je i sadnja 411 stabala u sarajevskim parkovima, unutar blokovskim zelenim površinama, uz saobraćajnice, pješačke zone i šetališta, te sadnja novih stabala na mjestima osušenih ili ranije posječenih stabala.

Finaliziranjem projekta "Ozelenjavanje javnih površina u Kantonu Sarajevo" i sadnjom stabala predviđenih kroz Programom redovnog održavanja, Vlada KS i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS ozelenili su zelene površine Kantona Sarajevo sa ukupno 515 novih, mladih stabala

Drveće sadimo radi poboljšanja kvaliteta našeg života kako u gradskim uslovima tako i sadnjom šuma ili još primjerenije, ne uništavanjem postojećih. Uništavanjem prirode, sječom stabala i uništavanjem šuma, mi zapravo sječemo granu na kojoj sjedimo. Time sami sebi stvaramo veoma loše uslove za zdrav život.

Imperativ je tražiti načine da se napravi sklad sa prirodom zbog nas samih i kvaliteta našeg života i zdravlja. Ova hvale vrijedna akcija, osim što je važna za sve, cilj je i podići svijest javnosti o klimatskim promjenama i aktivno uključiti građane u rješavanje ovog problema. S obzirom da sve veći broj ljudi živi u urbanim sredinama, sadnja stabala i razvoj zelene infrastrukture kroz brojne pogodnosti značajno utječe na poboljšanje kvalitete života u gradovima, a doprinosi i očuvanju bioraznolikosti.

Započeta sadnja stabala - undefined

Foto: KJKP Park / Započeta sadnja stabala

Važno je naglasiti da vrijeme nije prepreka, u svakom vremenskom periodu moguće je posaditi određene vrste drveća ili žbunja.

Najbolje vrijeme za sadnju drveća je kraj jesenjeg perioda kada se prirodni ciklusi vegetacije završavaju, lišće opadne, sokovi u biljci prestanu da struje, a biljka prirodno uđe u fazu mirovanja. Ta faza je za naše klimatske uslove neophodna, jer se biljka na taj način štiti od niskih temperatura tokom zime. Kod lišćarskih vrsta ova faza je očigledna, međutim i četinarske i zimzelene vrste, iako im ne opadaju četine i list, također ulaze u fazu mirovanja.

Drugi pogodan period za sadnju stabala je kraj zime, okvirno kraj februara početak marta, prije nego biljka uđe u fazu početka vegetacije, odnosno listanja. U tom slučaju biljkama je potrebno više nege u zavisnosti od količine padavina tokom proljeća.

Projekt ozelenjavanja javnih površina podržan je kroz kampanju “Novi dan, bolji zrak” koju provodi Evropska unija u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo: sađenjem stabala javora i japanske trešnje završena je aktivnost ozelenjavanja ulice Put života u Sarajevu.

Evropska unija i Vlada Kantona Sarajevo pokrenule su kampanju “Novi dan, bolji zrak” kako bi se promovisale zajedničke aktivnosti i projekti koji se provode na poboljšanju kvalitete zraka u Kantonu Sarajevo.

Projekt ozelenjavanja javnih zelenih površina dio je ranije dogovorene saradnje započete još u mjesecu septembru kada su predstavnici Ministarstva bili u posjeti KJKP Park. Sve sadnje drveća su uspješno završene!

Sredstva za implementaciju projekta obezbijedila je Vlada Kantona Sarajevo. U konačnici cilj je ovaj sjajni projekt nastaviti i u narednim godinama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije