Po uzoru na druge gradove / Ljepše i zdravije: Beč ozelenjava autobuske stanice

20. 08. 2019. u 11:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Bečki javni prevoznik Wiener Linien ovih dana ozelenjava pet autobuskih stanica puzavcima. Biljke penjačice na ljetnim visokim temperaturama pretvaraju obične autobuske stanice u hladna zelena skloništa, saopšteno je iz Grada Beča.

Kako je navedeno u saopštenju, u prvoj fazi ovog projekta će se godinu dana testirati ukupno pet zelenih stanica, nakon čega, u slučaju da eksperiment bude uspješan, Wiener Linien planira ozeleniti i ostalih 2.200 autobuskih stanica u gradu.

Zeleni dodatak bi se onda i prilikom novogradnje odmah uzimao u obzir, tako da nove stanice ne bi imale savijene krovove koji otežavaju sadnju biljaka. Problem je  iješen namjenskim ravnim držačima za biljke, koji su postavljeni na savijene krovove. 

Ozelenjavanje jedne stanice košta do pet hiljada eura ili približno deset hiljada maraka, stoga je grad povećao svoj budžet u te svrhe za 500.000 eura ili skoro milion maraka.

Beč - undefined

Foto: Eurocomm-PR Sarajevo: Beč

Za razliku od Bečlija, građani Utrechta u Holandiji nisu imali tu prepreku, kada su nedavno na svoje ravne krovove posadili biljke u svrhu očuvanja biodiverziteta i broja pčela u gradu.

Transformacija autobuskih stanica u zelene oaze je već godinama trend u svijetu. Američka Philadelphia je to uradila već 2015., a prije par godina i Sinagpur, saopšteno je iz Grada Beča.

NEMA KOMENTARA