Zimnica od mrkve i bijelog luka: Jednom kada je probate, nećete moći zamisliti zimu bez nje

1
Radiosarajevo.ba
Zimnica od mrkve i bijelog luka: Jednom kada je probate, nećete moći zamisliti zimu bez nje
FOTO: Screenshot / Zimnica od mrkve i bijelog luka

Zimsko skladištenje je neizostavan dio svake domaće trpeze, a ništa ne miriše na jesen kao tegla puna boja i okusa domaće salate.

Ako volite jednostavne recepte koji ne oduzimaju puno vremena, ovaj zimski recept od mrkve i bijelog luka bit će pravi izbor. Ne samo da je nevjerovatno pristupačan, već je i ukusan – kombinacija slatkoće mrkve i ljutog bijelog luka je pun pogodak.

Ova zimska salata od mrkve i bijelog luka osvježava svako jelo i daje punoću prilično blagim okusima, poput piletine. Osim toga, vrlo je jeftina, priprema je toliko jednostavna da ćete je sigurno praviti svake godine. Pripremite tegle, jer kada je jednom probate - nećete moći zamisliti zimu bez nje.

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Sastojci:

2 kg mrkve
1 veza svježeg peršuna
1 glavica bijelog luka
200 ml sirćeta
80 ml ulja
2 kašike soli
2 kašike šećera
kipuća voda po potrebi

Priprema:

Mrkvu naribajte na krupnom rendetu, peršun sitno nasjeckajte, a bijeli luk očistite i narežite na tanke trakice.

U velikoj zdjeli pomiješajte mrkvu, peršun i bijeli luk. Dodajte sol, šećer, ulje i sirće, a zatim sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.

Smjesu sipajte u čiste, sterilizirane tegle, lagano pritisnite kašikom da ne ostane praznog prostora. Svaku teglu napunite kipućom vodom do vrha.

Zatvorite tegle i pasterizirajte ih u rerni na 100°C oko 20-30 minuta. Nakon pasterizacije, ostavite tegle da se postepeno ohlade, a zatim ih čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, piše Žena.blic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije