Tajna naših nana: U kiseli kupus obavezno dodajte ovaj sastojak

6
Radiosarajevo.ba
Tajna naših nana: U kiseli kupus obavezno dodajte ovaj sastojak
Foto: Screenshot/YouTube / Kiseli kupus

Kiseli kupus u našoj tradiciji zauzima posebno mjesto. Zima se bez njega ne može zamisliti, o sarmi da ne govorimo.

Kiseli kupus je i prirodni izvor dragocjenih vitamina i minerala koji jačaju organizam u hladnim mjesecima.

Kiseli kupus s razlogom nazivaju superhranom jer obiluje brojnim vitaminima, posebno vitaminom C. Pored toga, sadrži i vitamine A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, a bogat je i mineralima poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma i željeza.

Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Jutros u Sarajevu 6°C, stiže nam novi snijeg: Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

Redovno konzumiranje doprinosi jačanju imuniteta, poboljšava varenje i pomaže organizmu da se izbori sa zimskim infekcijama.

Ukoliko kiselite kupus kod kuće, korisno je znati nekoliko jednostavnih trikova koji mogu poboljšati ukus, ali i sprečiti kvarenje.

Naime, ren je pravi saveznik u ovom procesu – on može ubrzati fermentaciju, sprečiti kvarenje i kupusu dati osvežavajuću notu, piše Žena.

Ako želite da vaš kiseli kupus poprimi zlatnožutu boju, u bure dodajte šaku kukuruza. Ljubitelji pikantnih ukusa mogu ubaciti i ljutu papriku, dok lovorov list daje prijatan, aromatičan šmek.

Praktičan savjet je da u bure dodate i vrećice sa isjeckanim i posoljenim kupusom. One treba da budu probušene kako bi mogla da cirkuliše slana voda. Vrećice se zatim uguraju između glavica kupusa i popune praznine. Na taj način iz istog bureta dobijate i glavice i ukusan ribanac – idealan dodatak zimskim jelima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije