Caka je u dva sastojka: Ovo je recept za njemački kiseli kupus, drugi nećete trebati

0
Radiosarajevo.ba
Caka je u dva sastojka: Ovo je recept za njemački kiseli kupus, drugi nećete trebati
Foto: Screenshot / Kiseli kupus

Kiseli kupus sa pravom nosi naziv kralja zimnice, a ova superhrana bogata je vitaminima, mineralima i probioticima koji jačaju imunitet tokom hladnoće.

Osim što obiluje vitaminom C, u njemu se nalaze i dragocijeni vitamini A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, kao i minerali poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma i željeza. Upravo zbog toga, kiseli kupus je nezaobilazan dio svake zimske trpeze, piše Blic žena.

U Njemačkoj je ovaj specijalitet prava institucija. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje ne sprema kiseli kupus, a sada je recept za domaći kiseli kupus postao pravi hit.

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore

Sastojci za njemački kiseli kupus:

  • oko 1,3 kg kupusa (jedna srednje velika glavica, bez spoljašnjih listova)
  • 15–20 g morske soli
  • nekoliko listova lovora
  • ½ kašičice sjemena kima

Priprema:

1. Kupus dobro operite i sitno naseckajte – nožem ili na rendalici, prema navici. Stavite ga u veću posudu, dodajte morsku so i izgnječite rukama dok ne počne da pušta sopstveni sok.

Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv

Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv

2. Zatim dodajte lovor i kim, pa sve još jednom dobro promiješajte. Prebacite smjesu u teglu ili keramičku posudu i čvrsto sabijajte kako bi tečnost potpuno prekrila kupus.

3. Na kraju, prekrijte ga čistom krpom i opteretite nečim teškim (npr. tanjirom i tegom) da ostane potopljen. Ostavite ga da fermentiše na sobnoj temperaturi od 7 do 14 dana, u zavisnosti od željene kiselosti.

4. Tokom procesa povremeno provjeravajte da li se pojavila pjena – samo je pokupite i uklonite. Kada dostigne idealnu kiselost, premjestite teglu u frižider ili hladnu prostoriju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije