Caka je u dva sastojka: Ovo je recept za njemački kiseli kupus, drugi nećete trebati
Kiseli kupus sa pravom nosi naziv kralja zimnice, a ova superhrana bogata je vitaminima, mineralima i probioticima koji jačaju imunitet tokom hladnoće.
Osim što obiluje vitaminom C, u njemu se nalaze i dragocijeni vitamini A1, B1, B2, B3, B6, B12, K i E, kao i minerali poput kalcijuma, fosfora, kalijuma, magnezijuma i željeza. Upravo zbog toga, kiseli kupus je nezaobilazan dio svake zimske trpeze, piše Blic žena.
U Njemačkoj je ovaj specijalitet prava institucija. Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje ne sprema kiseli kupus, a sada je recept za domaći kiseli kupus postao pravi hit.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Sastojci za njemački kiseli kupus:
- oko 1,3 kg kupusa (jedna srednje velika glavica, bez spoljašnjih listova)
- 15–20 g morske soli
- nekoliko listova lovora
- ½ kašičice sjemena kima
Priprema:
1. Kupus dobro operite i sitno naseckajte – nožem ili na rendalici, prema navici. Stavite ga u veću posudu, dodajte morsku so i izgnječite rukama dok ne počne da pušta sopstveni sok.
Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv
2. Zatim dodajte lovor i kim, pa sve još jednom dobro promiješajte. Prebacite smjesu u teglu ili keramičku posudu i čvrsto sabijajte kako bi tečnost potpuno prekrila kupus.
3. Na kraju, prekrijte ga čistom krpom i opteretite nečim teškim (npr. tanjirom i tegom) da ostane potopljen. Ostavite ga da fermentiše na sobnoj temperaturi od 7 do 14 dana, u zavisnosti od željene kiselosti.
4. Tokom procesa povremeno provjeravajte da li se pojavila pjena – samo je pokupite i uklonite. Kada dostigne idealnu kiselost, premjestite teglu u frižider ili hladnu prostoriju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.