Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv

0
Radiosarajevo.ba
Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv
Foto: Screenshot/YouTube / Kiseli kupus

Kiseli kupus je tradicija na našim trpezama, naročito u hladnijim mjesecima, bogat vitaminom C, vlaknima i probioticima koji podržavaju imunitet i probavu.

Ipak, stručnjaci upozoravaju na potencijalne zdravstvene rizike zbog visokog sadržaja soli, koja je ključna za fermentaciju, ali i najveći problem za zdravlje.

Prekomjerni unos soli može povisiti krvni pritisak, opteretiti srce i bubrege, te izazvati zadržavanje tečnosti u organizmu. Također, so remeti ravnotežu elektrolita, što može izazvati grčeve u mišićima i osjećaj nemira. Dugoročna konzumacija soli povezana je s povećanim rizikom od hipertenzije, srčanih bolesti, pa čak i raka želuca.

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...

Iako je kiseli kupus koristan, preporučuje se umjerena konzumacija. Ako ga često jedete, pokušajte smanjiti unos soli kroz druge obroke i pratite reakcije tijela. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ili problemima sa bubrezima treba da se posavetuju s doktorom o količini kiselog kupusa koju mogu konzumirati.

Uživanje u kiselom kupusu može biti zdravo, ali samo ako je umjereno i pažljivo prilagođeno vašim potrebama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije