Kiseli kupus je izvor vitamina i čuvar imuniteta, ali za ove osobe nije preporučljiv
Kiseli kupus je tradicija na našim trpezama, naročito u hladnijim mjesecima, bogat vitaminom C, vlaknima i probioticima koji podržavaju imunitet i probavu.
Ipak, stručnjaci upozoravaju na potencijalne zdravstvene rizike zbog visokog sadržaja soli, koja je ključna za fermentaciju, ali i najveći problem za zdravlje.
Prekomjerni unos soli može povisiti krvni pritisak, opteretiti srce i bubrege, te izazvati zadržavanje tečnosti u organizmu. Također, so remeti ravnotežu elektrolita, što može izazvati grčeve u mišićima i osjećaj nemira. Dugoročna konzumacija soli povezana je s povećanim rizikom od hipertenzije, srčanih bolesti, pa čak i raka želuca.
Smajić upozorava: Monika Mijić ne ispunjava uvjete da ponovo bude agent BiH pri ESLJP
Iako je kiseli kupus koristan, preporučuje se umjerena konzumacija. Ako ga često jedete, pokušajte smanjiti unos soli kroz druge obroke i pratite reakcije tijela. Osobe s kardiovaskularnim bolestima ili problemima sa bubrezima treba da se posavetuju s doktorom o količini kiselog kupusa koju mogu konzumirati.
Uživanje u kiselom kupusu može biti zdravo, ali samo ako je umjereno i pažljivo prilagođeno vašim potrebama.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.