Recept za fantastičnu curry supu: Ugodno i toplo jelo za hladnije dane

0
Radiosarajevo.ba
Recept za fantastičnu curry supu: Ugodno i toplo jelo za hladnije dane
Foto: Screenshot/Youtube / Curry supa

U periodu između Božića i Nove godine, kada smo svi preplavljeni ugljenim hidratima, čokoladama i alkoholom, prirodno je da počnemo tražiti nešto zdravije i zasitnije.

I dok je uživanje u prazničnim delicijama uvijek dobrodošlo, ne postoji ništa bolje od tople i hranjive supe kad nastupe želja za nečim zdravim i svježim.

Jedan od najukusnijih i najjednostavnijih recepta za ovakvu priliku je supa od sočiva. Sočivo je odličan izvor proteina, vlakana i drugih hranljivih sastojaka, a kombinacija povrća i začina čini ovu supu ne samo zdravom, već i vrlo ukusnom. Iako je tradicionalna supa od sočiva često jednostavna, sa samo nekoliko osnovnih sastojaka, dodavanje jednog neočekivanog sastojka može uvelike unaprijediti njen okus, curry pasta.

Krvavi obračun u Beču: Austrijski specijalci uhapsili državljanina BiH

Krvavi obračun u Beču: Austrijski specijalci uhapsili državljanina BiH

Recept za Curry Supu od Sočiva je brz i jednostavan, a daje bogatstvo okusa koje će vas grijati kroz cijelu zimu. U receptu se koristi curry pasta, koja je odlična za brzo unošenje intenzivnih začina u jelo, čineći svaki zalogaj nevjerojatno ukusnim. Za razliku od klasičnih verzija, dodavanje curry paste čini ovu supu zaista posebnom i punom egzotičnih okusa. Sastojci kao što su crvene leće, luk, mrkva, krompir i poriluk zajedno s curry pastom čine ovo jelo savršenim za bilo koji obrok.

Priprema ove supe je vrlo jednostavna. Počnite zagrijavanjem malo maslinovog ulja u velikoj tavi i pržite sitno sjeckane šalote dok ne omekšaju. Zatim, dodajte curry pastu i dobro promiješajte s povrćem dok ne počne pucketati. Nakon toga dodajte ostale povrće i leće, a zatim prelijte sve povrtnim ili pilećim temeljcem. Dodavanje začina poput kurkume, garam masale i čili pahuljica donosi dodatnu dubinu okusa, a sve zajedno se kuha na laganoj vatri dok povrće i leće ne omekšaju.

Za one koji vole gustu supu, recept nudi savršen rezultat bez potrebe za daljnjom obradom, dok ljubitelji glatkih tekstura mogu sve sastojke prebaciti u blender. U oba slučaja, supa se poslužuje s malo kisele pavlake, svježeg korijandera ili maslinovog ulja za dodatnu kremoznost. Za savršen obrok, poslužite je uz komad maslacem premazanog hljeba.

Ova curry supa od sočiva nije samo hranjiva i ukusna, već je i odličan način da se ugrijete tokom hladnih zima, a uz dodatak curry paste, jednostavno postaje omiljeni recept koji ćete rado ponavljati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije