Recepti naših starih: Počastite danas sebe i ukućane kadun butićima

0
Radiosarajevo.ba
Recepti naših starih: Počastite danas sebe i ukućane kadun butićima
Foto: Screenshot/ Zlatina kuhinja / Kadun butići

Kadun butići su jedno od onih jela od kojih će cijela kuća zamirisati na 'bosansku tradiciju', vratit će vas u djetinjstvo i sofre naših starih.

Mi vam danas donosimo recept za ovo jelo, 'po starinski'.

Sastojci

  • 500 gr miješanog mljevenog mesa
  • 100 gr kuhane riže
  • vezica peršuna (list)
  • vezica celera(list)
  • so, biber, muškatni oraščić
  • 4 jajeta
  • 100 gr brašna
  • masnoća za prženje
  • Limun

Priprema

Mljeveno meso staviti u posudu i dobro izmiješati sa začinima. Dodati sitno sjeckani list peršuna i celera i na kraju skuhanu rižu. Lagano sjediniti sve sastojke. Od mase uzimati manje loptice pa ih lagano stisnuti u dlanu da se formiraju 'butići'. Gornji dio butića formirati prstima (trebali bi ličiti na male kokošije batake). Ostaviti napravljene kadun butiće da se "odmaraju" u frižideru oko pola sata.

Aminu i njenu porodicu od utapanja spasio pas Don: 'Ja govorim mami i babi – ustajte, voda nosi sve'

Aminu i njenu porodicu od utapanja spasio pas Don: 'Ja govorim mami i babi – ustajte, voda nosi sve'

Zagrijati masnoću u tavi u kojoj će se butići peći i svaki uvaljati u brašno koje ste malo posolili, pa u smjesu umućenih jaja. Peći na laganijoj temperaturi dok butići ne porumene. Služiti ih obavezno s limunom čiji sok se iscijedi preko butića. Prilog uz batake može biti špinat i riža, pire krompir... ali, kako kažu, zelena salata bi trebala biti obavezna.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije