Recept za supu od gljiva Jamieja Olivera: Jednostavna i veoma brzo gotova

0
Radiosarajevo.ba
Recept za supu od gljiva Jamieja Olivera: Jednostavna i veoma brzo gotova
Foto: Pexels / Supa od gljiva

Kada su dani hladni, kišni i općenito tmurni, nema ništa bolje od ukusne supe koja će vas ugrijati. Jamie Oliverova receptura za supu od gljiva obećava da će vas zagrijati u samo 15 minuta.

Iako može biti primamljivo uzeti konzerviranu supu s police u supermarketu, priprema vlastite supe nije samo ukusnija, već i zabavnija. Kada je to ovako lako, zašto ne biste probali?

Jamiejeva supa od gljiva, nije samo ukusna, već i "super jednostavna" za pripremu, savršena za topli ručak ili večeru, kad god poželite.

Ministar Edin Forto podržao inicijativu WTC Sarajevo

Ministar Edin Forto podržao inicijativu WTC Sarajevo

Ovaj brzi obrok u trajanju od 15 minuta sigurno će zadovoljiti svačije nepce. Na svojoj službenoj stranici, Jamie je rekao: "Ova supa od gljiva izgleda stvarno luksuzno, nevjerovatno je ukusna i ne traje dugo za pripremu."

Za supu, potrebni sastojci:

  • Dvije glavice luka
  • Maslinovo ulje
  • Jedna kocka povrtnog ili pilećeg temeljca
  • Pola veze svježeg timijana
  • Dva češnja bijelog luka
  • Četiri velike portobello gljive
  • 100g basmati riže
  • Jedna kašika pavlake
  • Jedna kašičica ulja od tartufa

Za kruške, potrebni sastojci:

  • Osam kesteni gljiva
  • Jedna ciabatta
  • Jedan češanj bijelog luka
  • Jedna jabuka
  • Pola veze svježeg peršuna
  • Jedan limun
  • 50g Stilton sira
  • Jedna mala šaka oljuštenih oraha
Recept dana: Napravite brzu krompirušu za koju vam treba samo par sastojaka

Recept dana: Napravite brzu krompirušu za koju vam treba samo par sastojaka

Priprema:

Jednostavno očistite, prepolovite i tanko isjeckajte luk, pa ga dodajte u veliku šerpu s dvije kašike maslinovog ulja. Zatim, izmrvite kocku temeljca i dodajte je. Posolite i pobiberite po ukusu, a zatim dodajte listove timijana. Usitnite dva neoguljena češnja bijelog luka i dodajte u šerpu.

Uklonite drške kesteni gljiva i stavite ih na tavu. Kada se dobro ispeku, dodajte drške kesteni i portobello gljive u šerpu s lukom, a zatim dodajte rižu. Kuhajte nekoliko minuta, a zatim ulijte jedan litar ključale vode i kuhajte sa poklopcem.

Isijecite četiri kriške ciabatte pod uglom i stavite ih u tavu. Ispecite s obje strane, a zatim ih obilato trljajte prepolovljenim češnjem bijelog luka. Jabuku isijecite na štapiće, ne mora biti savršeno, pa je pomiješajte s nasjeckanim peršunom i nekoliko kapi limunovog soka.

Na tostove od ciabatte stavite kesteni gljive, pospite izmrvljenim Stilton sirom i orasima. Stavite pod roštilj dok se sir ne otopi. Pomoću štapnog miksera, izblendajte supu dok ne dobijete željenu konzistenciju, da li glatku ili sa komadićima. Po ukusu posolite i dodajte pavlaku i ulje od tartufa. Poslužite u zdjelama uz toaste, ukrašene malo jabuke i peršuna.

Sve što preostaje je uživati u ovom ukusnom jelu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije