Gotova za 30 minuta: Jamie Oliver otkriva recept za štrudlu od jabuka

0
Radiosarajevo.ba
Gotova za 30 minuta: Jamie Oliver otkriva recept za štrudlu od jabuka
Foto: Printscreen / Pita od jabuka

Nakon što smo sedmicama svim silama izbjegavali spremati jela za koja je potrebno paliti pećnicu ili dugotrajno nad njima bdjeti dok se satima kuhaju, s dolaskom nešto nižih temperatura vraća se interes i za nešto kompleksnije, ukusnije delicije koje ćemo najmilijima servirati na stol.

Među onima koji su vrijedni svake minute truda definitivno je i klasična štrudla od jabuke - desert koji zbog zdravih sastojaka i zasitnosti bez imalo grižnje savjesti jedemo kao užinu ili čak doručak.

Recept za štrudlu od jabuke

Klasična štrudla od jabuke zna pripremiti gotovo svaka nana, koja će se najčešće odvažiti i na čitav postupak izrade i razvlačenja tijesta, ali svako kome nedostaje vremena dobro zna koliko život mogu olakšati kupovni listovi za ovaj kolač.

Raste broj COVID-19 slučajeva u ovom dijelu BiH: Na liječenju deset pacijenata

Raste broj COVID-19 slučajeva u ovom dijelu BiH: Na liječenju deset pacijenata

I dok će ljubitelji čiste klasike ostati na upotrebi isključivo jabuka, maslaca i oraha, za sve one željne eksperimentiranja i unošenja novih aroma u ukusnu štrudlu, Jamie Oliver donosi recept koji je malo drugačiji.

Osim što koristi gotove listove za štrudlu, u ovaj tradicionalni kolač stavlja i aromatične pekan orahe te puno cimeta, a klasične grožđice zamijenio je slatko-kiselim sušenim brusnicama.

U nastavku donosimo detaljan recept kultnog britanskog kuhara za ovu modernu verziju omiljenog jesenskog kolača od jabuka, a za čiju je pripremu potrebno tek desetak minuta izrade i još 20 minuta pečenja.

Sastojci:

  • 4-5 malih, slatkih jabuka
  • sok od 1⁄2 limuna
  • 80g maslaca
  • 4 lista tijesta za štrudl
  • 150 g nasjeckanih pekan oraha
  • mljeveni cimet
  • 150 g šećera šećerne trske
  • 60 g šećera
  • šaka suhih brusnica
  • sladoled od vanilije za posluživanje

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180° C. Jabuke ogulite i narežite na tanke ploške te ih stavite u zdjelu hladne vode s malo limunova soka da ne porumene. Otopite maslac u malom loncu na laganoj vatri i držite ga na toplom.

Pažljivo izrežite tijesto nožem na listove veličine 30 x 50 cm. Pomiješajte orahe, cimet i šećer šećerne trske.

Položite prvi list tijesta na čistu kuhinjsku krpu na radnoj površini i premažite otopljenim maslacem.

Pospite trećinom mješavine pekan oraha. Položite drugi list tijesta na vrh, premažite maslacem i ponovo pospite trećinom smjese pekan oraha. Ponovite s trećim listom i nadjenite sve četvrtim listom.

Jabuke dobro ocijedite i pomiješajte sa šećerom i ocijeđenim brusnicama.

Raširite ih duž jednog ruba gornjeg lista tijesta. Suprotni rub premažite s malo vode. Počevši od ruba sa smjesom od jabuka, nježno podignite rub kuhinjske krpe i pomoću nje zarolajte tijesto uzdužno poput švicarske rolice – jabuke će završiti u sredini. Nakon što je sve zarolano, savijaču lagano stisnite.

Stavite štrudlu na pleh i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite sa sladoledom od vanilije.

Pokušajte napraviti štrudlu i s malo mljevenog đumbira i klinčića za još originalnije arome.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije