Recept i savjeti vrhunskog majstora Gina Sorbilla za idealno pizza tijesto
Gino Sorbillo, jedan od najpoznatijih majstora tradicionalne napolitanske pizze, ističe da je ključ za savršeno pizza tijesto u izboru pravog brašna, strpljenju i pažljivoj fermentaciji.
Preporučuje korištenje tipa 00 brašna s visokim udjelom proteina, oko 11,5%, koje omogućava tijestu da bude mekano i istovremeno elastično.
Prema Sorbillu, miješanje tijesta treba početi sa vodom, nakon čega se postepeno dodaju kvasac i sol, a zatim brašno. Važno je ne prekomjerno mijesiti tijesto kako bi ostalo lagano i prozračno. Fermentacija je ključni korak — tijesto treba ostaviti da odmara 12 do 14 sati na drvenoj površini, daleko od previše toplih ili hladnih uvjeta.
Advokati zbog dugova prijete blokadom HE Dabar: "Kod nas cifra prešla 10.000 KM"
Ova pažnja prema detaljima omogućava tijestu da razvije bogat okus i savršenu teksturu, koja je osnova za autentičnu napolitansku pizzu — tanku, mekanu, ali hrskavu na rubovima.
Sastojci:
500 g brašna tip „00“ (s visokim udjelom proteina, oko 11,5%)
325 ml mlake vode
10 g morske soli
2 g svježeg kvasca (ili oko 1 g suhog kvasca)
Znate li za namazolj i prepržolj? Probajte starinski recept za fast food i oduševite se
Priprema:
U zdjelu ulijte mlaku vodu i u nju razmrvite kvasac. Dobro promiješajte da se kvasac otopi. Dodajte sol u vodu i opet promiješajte. Postepeno dodajte brašno u tekućinu, miješajući drvenom kašikom ili rukama dok se ne formira mekano tijesto.
Izvadite tijesto na čistu površinu i mijesite lagano, ne predugo — cilj je dobiti glatku i elastičnu masu, oko 7-8 minuta. Oblikujte tijesto u kuglu i stavite ga u zdjelu prekrivenu čistom krpom ili plastičnom folijom. Ostavite tijesto da fermentira na sobnoj temperaturi 12 do 14 sati, najbolje na drvenoj površini ili stolu.
Nakon fermentacije, tijesto podijelite na loptice od oko 250 g za pojedinačne pizze. Ostavite loptice da se dodatno odmore još oko sat vremena prije oblikovanja.
Nakon ovih koraka, tijesto je spremno za oblikovanje, dodavanje omiljenih sastojaka i pečenje u jako zagrijanoj pećnici ili pizzi peći.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.