Jedan sastojak mijenja sve: Dodajte ovo u tijesto i uštipci će biti bez masnoće i savršeno prhki
Prženo tijesto poput uštipaka ili mekika često je omiljen izbor za doručak, večeru ili brzi zalogaj, no problem koji mnogi imaju jeste – previše upijene masnoće.
Iako se čini da je to neizbježno kada pržimo u dubokom ulju, iskusne domaćice i stari recepti otkrivaju – postoji nekoliko jednostavnih trikova kako spriječiti da se uštipci natapaju uljem.
1. Soda bikarbona ili prašak za pecivo
Jedan od prvih koraka je da s brašnom prosijete sodu bikarbonu ili prašak za pecivo. Ovi sastojci pomažu da tijesto dobije laganiju strukturu, a istovremeno smanjuju upijanje masnoće tokom prženja.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Drugi ključan detalj je – temperatura ulja. Prženje mora biti u dobro zagrijanom ulju kako bi se površina tijesta odmah "zatvorila", što sprječava upijanje masti.
2. Tajni sastojak: rakija
Ako ste mislili da alkohol nema mjesta u receptima za prženo tijesto – razmislite ponovo. Stari bakin trik koji se prenosi generacijama jeste da se u tijesto doda čašica rakije. Nakon što izmiješate osnovne sastojke – brašno, jaja, mlijeko – jednostavno dodajte malu čašicu rakije.
Rakija će spriječiti da tijesto upije masnoću, a krajnji rezultat su suhi, lagani i hrskavi uštipci. Nema razloga za brigu – okus alkohola se neće osjetiti. Za dodatnu aromu, umjesto rakije možete koristiti i istu količinu ruma.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.