Duh italijanske kuhinje na vašoj trpezi: Ovo je najbolji recept za bolognese pastu
Klasik italijanske kuhinje, koja je mnogima jedna od omiljenih, je neprikosveni bolognese pasta. Bogat, aromatičan i pun ukusa, bolognese sos od mljevenog mesa i paradajza savršen je izbor za porodični ručak ili večeru s prijateljima.
Priprema ovog tradicionalnog jela može izgledati komplikovano, ali uz pravi recept i nekoliko jednostavnih koraka, možete uživati u pravoj italijanskoj poslastici u udobnosti svog doma, prenosi Ona.rs.
Sastojci za bolognese:
- 1 pakovanje špageta
- 200 g rendanog parmezana
- 2 kašike maslinovog ulja
Turska pita bez kora koja osvaja na prvi zalogaj: Sočna, mirisna i jednostavna za pravljenje
U BiH zatvorena prva benzinska pumpa NIS-a zbog američkih sankcija
- 2 čena bijelog luka
- 1 glavica crnog luka
- 500 g miješano mljevenog mesa
- 120 ml crvenog vina
- 300 ml goveđeg bujona
- 800 g konzervisanog pasirano paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice Vorčester sosa
- 2 lovorova lista
- malo soli
- malo bibera
Priprema bolognesea:
U dubokoj šerpi zagrijte ulje i stavite sitno sjeckani crni i bijeli luk. Pržite kratko sve dok ne promijene boju. Potom, malo pojačajte temperaturu ringle i dodajte mljeveno meso. Varjačom razbijajte meso i pržite sve dok i ono ne promijeni boju.
Potom, kada mljeveno meso bude isprženo, dodajte crno vino, pustite da provri i kuhajte oko minuta, ali miješajte sve vrijeme da smjesa ne zagori, a i sve dok ne nestane miris alkohola. Poslije ovoga, dodajte sve ostale sastojke, pustite da provri, potom smanjite temperaturu i ostavite da krčka oko 20 minuta. Ukoliko sos bude gust, slobodno možete dodati vodu.
U posebnoj šerpi skuhajte špagete prema uputstvu pa kada sos bude gotov, ubacite špagete i pomiješajte sve da postane kompaktno. Bolognese pasta su spremne za konzumiranje.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.