Tajna ukusnijih špageta bolognese: "Ključ je u pripremi jednog sastojka"

0
Radiosarajevo.ba
Tajna ukusnijih špageta bolognese: "Ključ je u pripremi jednog sastojka"
Foto: Pixabay / Špagete Bolonjeze

Špageti bolonjez su jedno od omiljenih jela na porodičnim trpezama, jednostavni su za pripremu, a okus im je bogat i zadovoljavajući.

Ipak, kako savjetuju blogerice sa portala Mumset, uz malu promjenu u načinu pripreme mljevenog mesa, ovo popularno jelo može postati još ukusnije, skoro pa restoransko.

Naime, blogerice su podijelile trik poznatog britanskog kuhara Toma Kerridgea, koji savjetuje da se meso prije dodavanja u sos ispeče u rerni. "Pecite mljeveno meso u rerni dok ne postane vrlo smeđe i gotovo hrskavo. Tako se uklanja višak vode, a umjesto toga meso upija bogate arome iz sosa", navodi se na blogu.

Elmedin Konaković u Dohi: Sastanak sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara

Elmedin Konaković u Dohi: Sastanak sa premijerom i ministrom vanjskih poslova Katara

Prema Kerridgeovom receptu objavljenom na BBC Food, meso se peče u rerni između 35 i 60 minuta, dok ne postane zlatno-smeđe i potpuno hrskavo. Time se, kako kaže, pojačava okus i omogućava mesu da bolje upije sastojke iz sosa. Iako prženje na tavi djeluje brže, ovaj jednostavan trik može vašu tjesteninu pretvoriti u jelo za pamćenje.

Kerridge također preporučuje korištenje što kvalitetnijeg mljevenog mesa, a savjetuje i odlazak kod mesara, gdje možete odabrati komad mesa i zamoliti da vam ga samelju, što nekad može biti i povoljnije.

Za kraj, ne zaboravite ni na pravilan način kuhanja špageta, nemojte ih lomiti. Sačekajte da omekšaju u kipućoj vodi, zatim ih lagano potisnite u lonac i promiješajte drvenom kašikom kako se ne bi slijepili. Sljedeći put kad budete pripremali bolognese, preskočite tavu i uključite rernu, vaši ukućani će vam biti zahvalni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije