Brzi ljetni ručak gotov za pola sata: Špagete s mesnim okruglicama, limunom i tikvicama
U danima kada nemate mnogo vremena za pripremu obroka, jela koja su gotova za manje od pola sata idealno su rješenje. Među takvim receptima, špageti s mesnim okruglicama zasluženo uživaju svjetsku popularnost – brzo su gotovi, jednostavni za pripremu i obožavani od svih generacija.
Osim klasične verzije s umakom od paradajza, ljeti možete isprobati osvježavajuću varijantu koja uključuje limun, tikvice i aromatični češnjak. Ova kombinacija donosi lagan, a ipak zasitan obrok – savršen za užurbane radne dane.
Sastojci
2 kašike maslinovog ulja
1 manja glavica crvenog luka, sitno nasjeckana
2 čehna češnjaka, zgnječena
1 kašičica sjemenki komorača
250 g mljevene junetine
velika šaka svježeg peršuna (listove nasjeckajte, stabljike sitno isjeckajte)
1 velika tikvica (vanjski dio izrežite u trakice, sredinu naribajte ili sitno nasjeckajte)
200 g špageta
sok i naribana korica pola limuna
naribani parmezan za posluživanje
Priprema
Tučnjava srednjoškolaca na Marijin Dvoru: Učenik napadnut tokom velikog odmora
Na srednje jakoj vatri zagrijte pola kašike maslinovog ulja u većoj tavi. Dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte oko 5 minuta, dok ne omekša. Zatim dodajte češnjak i sjemenke komorača, pa pirjajte još dvije minute dok ne zamirišu.
Smjesu prebacite u veću zdjelu, pa dodajte mljevenu junetinu, sitno sjeckane stabljike peršuna i naribanu sredinu tikvice. Posolite i pobiberite po ukusu, dobro promiješajte i formirajte otprilike 10 manjih okruglica.
Nek' zamiriše uoči Bajrama: Kadaif je najjednostavniji tradicionalni kolač, a ovaj recept svi traže
U istoj tavi zagrijte preostalo maslinovo ulje i pažljivo dodajte mesne okruglice. Pržite ih 5–8 minuta, povremeno okrećući, dok ne dobiju lijepu zlatno-smeđu boju i budu termički obrađene do kraja. Kad su gotove, sklonite tavu s vatre.
U međuvremenu skuhajte špagete u posoljenoj vodi. Kuhinjskim hvataljkama prebacite špagete direktno u tavu s okruglicama, dodajući i malo vode od kuhanja.
Dodajte trakice tikvica u tavu, vratite sve zajedno na vatru i pažljivo promiješajte. Dodajte limunov sok i, po potrebi, još malo vode od kuhanja da bi se svi sastojci sjedinili.
Na kraju začinite po ukusu, servirajte u zdjelice i pospite nasjeckanim peršunom, limunovom koricom i obilno naribanim parmezanom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.