Neodoljivo sočni i mekani: Mnogo je recepata za čupavce, ali ovaj morate probati

1
Radiosarajevo.ba
Neodoljivo sočni i mekani: Mnogo je recepata za čupavce, ali ovaj morate probati
Foto: Pexels / Čupavci

Jedan od najdražih blagdanskih kolača zasigurno su čupavci. Jeli smo ih svakakve, ali prema ovom receptu su nedvojbeno najsočniji i najmekši, toliko da se doslovno tope u ustima, što im je i krajnji cilj.

Ovaj kolač sastoji se od tri elementa, biskvita koji mora biti težak, ali istovremeno mekan i prozračan, umaka u koji umačemo narezane kocke biskvita te kokosovog brašna za kraj.

Legenda kaže da su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su došli iznenadni gosti pa je rekao svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. On je uzeo komad francuske biskvitne torte, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos pa poslužio.

Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu

Bosna i Hercegovina saznala potencijalne rivale u grupi na Svjetskom prvenstvu

Sastojci za biskvit

  • 3 jaja
  • 10 kašikica šećera
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mlijeka
  • 17 kašikica mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • malo soli

Sastojci za umak

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 2 dcl mlijeka
  • 150 grama maslaca
  • 200 grama kokosa
Nek' zamiriše uoči Bajrama: Kadaif je najjednostavniji tradicionalni kolač, a ovaj recept svi traže

Nek' zamiriše uoči Bajrama: Kadaif je najjednostavniji tradicionalni kolač, a ovaj recept svi traže

Priprema

Upalite pećnicu na 180 stepeni pa započnite s pripremom biskvita. Bjelanjke smiksajte odvojeno u čvrsti snijeg, a žumanjke sa šećerom pa kada 'pobijele' postepeno im dodajte ulje, mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i sol. Na kraju u tu smjesu ručno i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, a možete koristiti i papir za pečenje. Poravnajte smjesu i stavite peći 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumeni i vilica ili čačkalica ne izađu suhi iz biskvita.

Biskvit ohladite pa narežite na kocke jednakih veličina. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri pa dodajte postepeno mlijeko. Pazite da umak ne bude prerijedak, a kada proključa, skinite ga s vatre i pustite da malo odstoji.

U dubokoj posudi pripremite kokos. Kockice biskvita pomoću vilice umačite u čokoladni umak tako da upiju sa svih strana, ocijedite pa ih uvaljajte u posudu s kokosovim brašnom. Čupavce stavljate sa strane na papir za pečenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije