Sočni kolač od mrkve s kremom: Jednostavan recept za svaku priliku
Kolač od mrkve jedna je od onih klasičnih poslastica koja, uprkos jednostavnim sastojcima, oduševljava bogatim okusom i sočnom teksturom.
Osnova mu je svježe naribana mrkva, a dodatak osvježavajuće kreme od sira daje mu posebnu notu i pretvara ga u desert kojem je teško odoljeti.
Još jedna prednost je njegova svestranost – možete ga pripremiti kao klasični biskvitni kolač, ali i u obliku praktičnih muffina. U oba slučaja, jednostavna krema od sira, maslaca i šećera poslužit će kao savršena završna nota.
Procurila Trumpova strategija za svijet: Dio o Europi posebno brine
Sastojci
2 jaja
200 g šećera
100 ml suncokretovog ulja
200 g glatkog brašna
6 g praška za pecivo
200 g naribane mrkve
1 žličica cimeta u prahu
65 ml soka od mrkve
Za kremu
200 g krem sira
60 g maslaca
30 g šećera
Slavni kuhar otkrio tajnu: Evo kako da napravite savršeno tijesto za pizzu
Priprema
Mrkvu naribajte i pomiješajte sa šećerom. Dodajte jaja, ulje, sok od mrkve i cimet te sve dobro izmiješajte. U drugoj posudi prosijte brašno i prašak za pecivo, pa ih umiješajte u mokru smjesu.
Dobivenu smjesu ulijte u pripremljeni kalup za pečenje (premazan ili obložen papirom za pečenje). Ako koristite kalupe za muffine, rasporedite smjesu ravnomjerno.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 45 do 50 minuta, dok kolač ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju. Muffini će biti gotovi nešto brže – provjerite čačkalicom.
Za kremu jednostavno sve sastojke stavite u posudu i miksajte dok ne dobijete glatku, svilenkastu smjesu.
Kolač možete poslužiti jednostavno premazan kremom odozgo, ili ga prerezati vodoravno i između slojeva nanijeti kremu kako biste dobili bogatiju tortastu verziju. Za elegantniji izgled, koristite slastičarsku vrećicu za dekoraciju, a za završni dodir ukrasite s malo naribane mrkve.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.