Brza nedjeljnja večera: Zapečene špagete s mozzarellom

0
Radiosarajevo.ba
Brza nedjeljnja večera: Zapečene špagete s mozzarellom
Foto: Instagram / Zapečene špagete

Jednostavno, kremasto i savršeno za brzu nedjeljnu večeru – zapečene špagete s mozzarellom.

Ove zapečene špagete u aromatičnom sosu od paradajza, s mirisnim bosiljkom i rastopljenom mozzarellom, donose toplinu i udobnost na svaku trpezu.

Sastojci

  • Krupna morska so
  • 2 konzerve (po 800 g) cijelih oguljenih paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
  • 2 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena
  • 340 g špageta
  • 2 šolje listova svježeg bosiljka (iz jedne vezice), po potrebi iskidati veće listove
  • 340 g svježe mozzarelle, narezane na komade debljine oko 1,5 cm

Upute

1. Priprema paradajza i zagrijavanje rerne:

Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"

Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"

Zagrijte rernu na 200°C. Stavite veću šerpu posoljene vode da provri. Paradajz iz konzerve grubo isjeckajte — možete ga rukama zgnječiti direktno u činiji, upotrijebiti gnječilicu za krompir, makaze ili kratko izmiksati u multipraktiku. Ne pretvarajte ga u glatki sos; komadići su poželjni.

Slavni kuhar otkrio tajnu: Evo kako da napravite savršeno tijesto za pizzu

Slavni kuhar otkrio tajnu: Evo kako da napravite savršeno tijesto za pizzu

2. Kuhanje špageta:

Špagete kuhajte samo 5 minuta — treba da ostanu čvrste i skoro sirove. Ocijedite ih i vratite u šerpu.

3. Miješanje sa sosom i sirom:

Dodajte pripremljeni paradajz, izlomljeni bosiljak i polovinu mozzarelle. Sve lagano promiješajte dok se sastojci ne sjedine.

4. Pečenje:

Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu zapremine oko 3 litre. Po vrhu rasporedite ostatak mozzarelle. Pecite oko 25 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi, a ivice jela ne počnu da krčkaju.

Čuvanje ostataka

Zapečene špagete mogu se čuvati u frižideru do četiri dana. Prilikom podgrijavanja, pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 190°C oko 15 minuta. Ako želite hrskaviji gornji sloj, otkrijte i pecite još 5 do 10 minuta.

Prijedlozi za serviranje

Salata: Klasična Cezar salata je siguran izbor, ali i rikula s kaparima, grčka salata ili mješavina radiča i endivije savršeno će dopuniti ovo jelo.

Povrće: Izbjegavajte skrobnate priloge i odlučite se za jednostavno pripremljeno zeleno povrće, poput brokolinija s limunom, blitve s bijelim lukom ili lagano dinstanih mahuna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije