Brza nedjeljnja večera: Zapečene špagete s mozzarellom
Jednostavno, kremasto i savršeno za brzu nedjeljnu večeru – zapečene špagete s mozzarellom.
Ove zapečene špagete u aromatičnom sosu od paradajza, s mirisnim bosiljkom i rastopljenom mozzarellom, donose toplinu i udobnost na svaku trpezu.
Sastojci
- Krupna morska so
- 2 konzerve (po 800 g) cijelih oguljenih paradajza
- 2 kašike maslinovog ulja (ekstra djevičanskog)
- 2 čehna bijelog luka, zgnječena i oguljena
- 340 g špageta
- 2 šolje listova svježeg bosiljka (iz jedne vezice), po potrebi iskidati veće listove
- 340 g svježe mozzarelle, narezane na komade debljine oko 1,5 cm
Upute
1. Priprema paradajza i zagrijavanje rerne:
Prognoza meteorologa iz Hrvatske: "U subotu snijeg, a tek ćete se iznenaditi šta stiže u nedjelju"
Zagrijte rernu na 200°C. Stavite veću šerpu posoljene vode da provri. Paradajz iz konzerve grubo isjeckajte — možete ga rukama zgnječiti direktno u činiji, upotrijebiti gnječilicu za krompir, makaze ili kratko izmiksati u multipraktiku. Ne pretvarajte ga u glatki sos; komadići su poželjni.
Slavni kuhar otkrio tajnu: Evo kako da napravite savršeno tijesto za pizzu
2. Kuhanje špageta:
Špagete kuhajte samo 5 minuta — treba da ostanu čvrste i skoro sirove. Ocijedite ih i vratite u šerpu.
3. Miješanje sa sosom i sirom:
Dodajte pripremljeni paradajz, izlomljeni bosiljak i polovinu mozzarelle. Sve lagano promiješajte dok se sastojci ne sjedine.
4. Pečenje:
Smjesu prebacite u vatrostalnu posudu zapremine oko 3 litre. Po vrhu rasporedite ostatak mozzarelle. Pecite oko 25 minuta, dok sir ne postane zlatno-smeđi, a ivice jela ne počnu da krčkaju.
Čuvanje ostataka
Zapečene špagete mogu se čuvati u frižideru do četiri dana. Prilikom podgrijavanja, pokrijte folijom i stavite u prethodno zagrijanu rernu na 190°C oko 15 minuta. Ako želite hrskaviji gornji sloj, otkrijte i pecite još 5 do 10 minuta.
Prijedlozi za serviranje
Salata: Klasična Cezar salata je siguran izbor, ali i rikula s kaparima, grčka salata ili mješavina radiča i endivije savršeno će dopuniti ovo jelo.
Povrće: Izbjegavajte skrobnate priloge i odlučite se za jednostavno pripremljeno zeleno povrće, poput brokolinija s limunom, blitve s bijelim lukom ili lagano dinstanih mahuna.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.