Ješirluk - zaboravljeno tradicionalno jelo: Donosimo vam recept za ovaj brzi i lagani obrok

1
Radiosarajevo.ba
Ješirluk - zaboravljeno tradicionalno jelo: Donosimo vam recept za ovaj brzi i lagani obrok
Foto: Facebook / Ješirluk

Zaboravljena bajramska jela podsjećaju nas na duh bajrama, najvećeg muslimanskog praznika.

Iako su mnogi bajramski običaji kroz vijekove nestali, jedno je ostalo nepromijenjeno – Bajram je vrijeme provedeno s najbližima, porodicom, prijateljima, komšijama i rodbinom. To su dani kada se dijele ljubav i radost, praštaju nesuglasice i širi duh dobročinstva, sloge i sreće.

U nastavku vam donosimo recept za zaboravljeno bajramsko jelo - Ješirluk.

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Sastojci

  • 500 g očišćenog špinata,
  • 250 g riže,
  • 80 g maslaca,
  • 1 supena kašika mješavine začina,
  • so, biber,
  • pileći temeljac

Priprema

Špinat operite, ostavite malo da se cijedi, pa sitnije isjeckajte. Maslac stavite da se istopi. Dodajte isjeckan špinat, začinite, pa sve dinstajte u vodi koju špinat ispušta, dok voda ne ispari.

Rižu operite, pa dodajte špinatu. Pomiješajte pažljivo vrhom kašike. Dodajte vrući pileći temeljac i ostavite da se kuha na tihoj vatri. Umjesto temljeca možete dodati ključalu vodu. Povremeno vrhom kašike promiješajte. Posolite i pobiberite po ukusu.

Kada je riža skoro kuhana prebacite u tepsiju i smjesu poravnajte. Staviti u prethodno zagrijanu rernu da se malo zapeče. Po ukusu u ovo jelo možete dodati i faširano meso, koje se kratko dinsta prije dodavanja špinata na maslac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije