Ješirluk - zaboravljeno tradicionalno jelo: Donosimo vam recept za ovaj brzi i lagani obrok
Zaboravljena bajramska jela podsjećaju nas na duh bajrama, najvećeg muslimanskog praznika.
Iako su mnogi bajramski običaji kroz vijekove nestali, jedno je ostalo nepromijenjeno – Bajram je vrijeme provedeno s najbližima, porodicom, prijateljima, komšijama i rodbinom. To su dani kada se dijele ljubav i radost, praštaju nesuglasice i širi duh dobročinstva, sloge i sreće.
U nastavku vam donosimo recept za zaboravljeno bajramsko jelo - Ješirluk.
Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!
Sastojci
- 500 g očišćenog špinata,
- 250 g riže,
- 80 g maslaca,
- 1 supena kašika mješavine začina,
- so, biber,
- pileći temeljac
Priprema
Špinat operite, ostavite malo da se cijedi, pa sitnije isjeckajte. Maslac stavite da se istopi. Dodajte isjeckan špinat, začinite, pa sve dinstajte u vodi koju špinat ispušta, dok voda ne ispari.
Rižu operite, pa dodajte špinatu. Pomiješajte pažljivo vrhom kašike. Dodajte vrući pileći temeljac i ostavite da se kuha na tihoj vatri. Umjesto temljeca možete dodati ključalu vodu. Povremeno vrhom kašike promiješajte. Posolite i pobiberite po ukusu.
Kada je riža skoro kuhana prebacite u tepsiju i smjesu poravnajte. Staviti u prethodno zagrijanu rernu da se malo zapeče. Po ukusu u ovo jelo možete dodati i faširano meso, koje se kratko dinsta prije dodavanja špinata na maslac.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.