Pravi ljetni obrok: Donosimo recept za najsočniju i njabržu pitu s tikvicima, ovo morate probati
Tikvice su kraljice ljeta i volimo ih u svim oblicima, a najsretniji smo kad pronađemo neki novi recept koji još nismo isprobali.
Tikvice su tako dobre u obliku popečaka, na roštilju, u salatama i musakama, u rižotu i palačinkama, a mi vam danas donosimo recept za sočnu pitu s tikvicama koja je gotova začas.
Sastojci:
Savez samostalnog sindikata podržao proteste studenata u Sarajevu: Donijeli i važne zaključke
- paket gotovih kora za pite i savijače
- 350 g tikvica
- 200 g posnog sira
- 200 g feta sira
- 3 jaja
- 250 ml grčkog jogurta
- 1 kašičica sjeckanog peršuna
- 2 češnja protisnutog češnjaka
- 2 kašičice griza
- mješavina 2 dl ulja + 2 dl mlijeka
- so, biber
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200 stepeni. Gotove kore zarolajte u roladu pa ih izrežite na trakice, a tikvice naribajte, posolite i ostavite sa strane dok pripremate ostale sastojke.
U duboku posudu pomiješajte sve ostale sastojke kako biste dobili kompaktnu smjesu. Dodajte naribane i ocijeđene tikvice te trakice kora za pite i savijače. Sve dobro promiješajte pa izlijte u namašćeni pleh.
Pecite oko pola sata, odnosno dok pita ne postane čvrsta i rumena.
Odlična je topla ili hladna, a savršeno se slaže uz jogurt.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.