Jeste li probali saltibarsciai? Donosimo vam recept za pink supu koja oduševljava ukusom

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li probali saltibarsciai? Donosimo vam recept za pink supu koja oduševljava ukusom
Foto: Screenshot / Litvanska pink supa

Stiže nam ljeto, a visoke temperature od nas traže i osvježenje.

Pa šta je bolje do neke hladne supe koja će zadovoljiti sva naša čula, ali i nutritijente?

Jedan od tih recepata dolazi nam iz baltičke zemlje Litvanije, gdje je i tradicionalno jelo.

Navijači Željezničara neće prisustvovati derbiju: "Odluka FK Sarajevo nije u skladu s pravilima"

Navijači Željezničara neće prisustvovati derbiju: "Odluka FK Sarajevo nije u skladu s pravilima"

Na litvanskom se zove Šaltibarščiai, a doslovno se prevodi kao hladna supa od cvekle.

No, osim ukusom, ova supa će vas oduševiti i fenomenalnom pink bojom.

Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala ovaj recept: Kako napraviti idealan sutlijaš?

Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala ovaj recept: Kako napraviti idealan sutlijaš?

Sastojci:

  • 4 velika jaja
  • 1 litra kefira
  • 1 kila cvekle, oguljene i isjeckane
  • 1 veliki i krastavac
  • 1 vezica svježeg kopra, mljevenog
  • Četvrtina šolje mljevenog vlasca
  • luk
  • sol i biber

Priprema

1. Sitno nasjeckajte povrće: krastavce, cveklu (možete je naribati), listove luka i kopar. Sve to pomiješajte u velikoj posudi. Skuhajte jaja u kipućoj vodi.

2. Prelijte povrće kefirom, posolite po ukusu, promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta (što duže miješano povrće odstoji, to će supa biti ukusnija).

3. Sipajte supu u zdjelice, kuhano jaje isjecite na komadiće u zdjelice.

4. Hladna supa se servira sa toplim kuhanim krompirom začinjenim koprom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije