Jeste li probali saltibarsciai? Donosimo vam recept za pink supu koja oduševljava ukusom
Stiže nam ljeto, a visoke temperature od nas traže i osvježenje.
Pa šta je bolje do neke hladne supe koja će zadovoljiti sva naša čula, ali i nutritijente?
Jedan od tih recepata dolazi nam iz baltičke zemlje Litvanije, gdje je i tradicionalno jelo.
Navijači Željezničara neće prisustvovati derbiju: "Odluka FK Sarajevo nije u skladu s pravilima"
Na litvanskom se zove Šaltibarščiai, a doslovno se prevodi kao hladna supa od cvekle.
No, osim ukusom, ova supa će vas oduševiti i fenomenalnom pink bojom.
Svaka domaćica u Jugoslaviji je znala ovaj recept: Kako napraviti idealan sutlijaš?
Sastojci:
- 4 velika jaja
- 1 litra kefira
- 1 kila cvekle, oguljene i isjeckane
- 1 veliki i krastavac
- 1 vezica svježeg kopra, mljevenog
- Četvrtina šolje mljevenog vlasca
- luk
- sol i biber
Priprema
1. Sitno nasjeckajte povrće: krastavce, cveklu (možete je naribati), listove luka i kopar. Sve to pomiješajte u velikoj posudi. Skuhajte jaja u kipućoj vodi.
2. Prelijte povrće kefirom, posolite po ukusu, promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta (što duže miješano povrće odstoji, to će supa biti ukusnija).
3. Sipajte supu u zdjelice, kuhano jaje isjecite na komadiće u zdjelice.
4. Hladna supa se servira sa toplim kuhanim krompirom začinjenim koprom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.