Stara sarajevska torta: Recept za vrhunsku slasticu koja se ne peče (a gosti uvijek traže recept)
Ako tražite brz i ukusan desert koji izgleda impresivno, "stara sarajevska torta" je pun pogodak. Priprema se bez pečenja, a gotova je brzo uz malo truda, što je čini idealnom kad se gosti najave u zadnji čas ili vam se jednostavno jede nešto slatko i posebno.
Spoj bogatog čokoladnog okusa i lagane kreme pruža savršenu ravnotežu – torta se doslovno topi u ustima. Bilo da je servirate za rođendan, praznik ili uz popodnevnu kafu, jedno je sigurno: svi će tražiti recept!
Sastojci:
- 1 pakovanje rozen kora
- 1,5 l mlijeka
- 5 jaja
- 800 g šećera
- 12 kašika brašna
- 350 g čokolade za kuhanje
- 500 g mljevenih oraha
- 4 kesice vanilin šećera
- 1 naribana korica limuna
Sastojci za glazuru:
Raste zabrinutost u EU nakon Putinove prijetnje ratom: Pogledajte šta kažu građani devet zemalja
- 100 g čokolade za kuhanje
- 1/2 šoljice mlijeka
- 1/2 šoljice šećera
- 100gr putera
Priprema:
Umutiti bjelanca sa 800 grama šećera da se šećer razbije, a kada se zgusne dodajte žumanca i još malo mutite. U drugoj posudi razmutiti 12 kašika brašna s malo mlijeka, a ostatak mlijeka staviti da provri. Sipati razmućeno brašno u umućena jaja, te promiješati da se sjedini. Kad mlijeko provri, skloniti sa vatre i kuhačom umiješati masu od jaja i brašna, sjediniti i vratiti na tihu vatru, pa skuhati gust krem uz neprestano miješanje.
U vruć krem dodati 300 g čokolade za kuhanje i miješati da se lijepo rastopi. Ostaviti da se skroz ohladi uz povremeno miješanje. U ohlađen krem dodati 500 grama mljevenih oraha, vanilin šećera i rendanu koru limuna. Filovati korice tanko, pa redati jednu preko druge blago pritiskajući da se spoje. Preliti glazurom koju treba otopiti na pari.
Tortu ostavite par sati na sobnoj temperaturi, pa tek onda stavite u frižider, da omekšaju korice da bude sočnija.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.