Idealan obrok za vruće ljetne dane: Uz ovaj recept napravite savršenu grčku salatu
Ako tražite dobar i ukusan obrok koji se brzo priprema, a osvježava i zasićuje, grčka salata je vaš ljetni saveznik.
Grčka salata je klasik koji ne izlazi iz mode – i to s dobrim razlogom. Spoj svježih krastavaca, sočnih paradajza, slanih maslina, crvenog luka i kremaste fete pravi je praznik za nepce, a zahvaljujući jednostavnim sastojcima i brzini pripreme, idealna je opcija za tople dane kada želite nešto lagano, a ukusno.
Ova salata savršeno se slaže s grilovanom piletinom, ribom ili kriškom toplog domaćeg hljeba, ali je i sama po sebi dovoljno zasitna da može poslužiti kao glavni obrok. Priprema traje svega nekoliko minuta, a rezultat je pun tanjir boja, ukusa i zdravlja.
Novi problemi u bh. privredi: Gigantima iz Zenice i Lukavca prijeti kolaps
Sastojci
- 1 glavica rimske ili kristal salate (opcionalno)
- 1 posuda čeri paradajza, prepolovljenih
- 1 veliki krastavac, oguljen i narezan na polukrugove
- ½ crvenog luka, narezanog na tanke kriške
- ½ šolje crnih ili Kalamata maslina, bez košpica
- 200–250 g fete, izlomljene na komade
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2–3 kašike sirćeta od crnog vina
- 1 čehno bijelog luka, sitno nasjeckano
- ½ kašičice suhog origana
- So i biber po ukusu
Priprema
U velikoj zdjeli sjedinite paradajz, krastavac, luk, masline i fetu. Ako koristite zelenu salatu, dodajte i nju.
Izbjegavajte ovu namirnicu u salati: Svi je prvo dodaju, a zapravo joj uništava ukus
U posebnoj manjoj zdjeli ili teglici pomiješajte maslinovo ulje, sirće, bijeli luk i origano. Dodajte prstohvat soli i malo bibera, pa dobro promiješajte.
Prelijte preljev preko salate, lagano promiješajte i odmah poslužite.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.