Klasična salata koja odiše luksuzom: Pripremite Waldorf astoria salatu
Prema American Century Cookbook-u, prvu waldorfsku salatu napravio je u New Yorku 1893. godine Oscar Tschirky iz hotela Waldorf Astoria.
Originalni recept sastojao se samo od kockica crvenih jabuka, celera i majoneza. Sjeckani orasi dodani su kasnije ovom sada američkom klasiku.
Za najsvježiju, hrskavu salatu, napravite Waldorf salatu ne više od sat vremena prije serviranja i držite je u frižideru dok to ne učinite. Ohladite ostatke na jedan dan; jabuke mogu malo porumeniti i salata postati vodenasta, ali će i dalje biti prijatna.
Uspješna akcija: Sa Dinare spašena dva planinara
Ako koristite jogurt, izostavite sok od limuna. Možda želite dodati i malo meda kako biste uravnotežili kiselost jogurta.
Sastojci
- 6 kašika majoneza (ili običnog jogurta)
- 1 kašika limunovog soka
- 1/2 kašičice soli
- Prstnite svježe mljeveni crni biber
- 2 slatke jabuke, očišćene od jezgre i nasjeckane
- 1 šolja crvenog grožđa bez koštica , prepolovljenog ili 1/4 šolje grožđica
- 1 šolja sitno isječenog celera
- 1 šolja sjeckanih, blago prženih oraha
- Zelena salata
Priprema
- U posudi srednje veličine umutite majonezu (ili jogurt), limunov sok, so i biber.
- U zdjelu sa dresingom pomiješajte jabuku, celer, grožđe i orahe.
- Kašikom stavite salatu na podlogu od svježe zelene salate i poslužite.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.