Kako da salata ostane svježa duže: Jednostavan trik koji sprečava kvarenje

0
Radiosarajevo.ba
Kako da salata ostane svježa duže: Jednostavan trik koji sprečava kvarenje
Foto: Pixabay / Ilustracija / Salata

U toplijim danima mnogima više prijaju laganiji obroci poput svježih salata ili brzih sendviča. Ipak, malo šta može pokvariti planove kao kada otvorite frižider i shvatite da se vaša salata uvenula i postala gnjecava – potpuno neupotrebljiva.

Za razliku od većine drugog povrća, salata ima visok udio vode, što je čini izuzetno osjetljivom i podložnom brzom kvarenju. Voda lako izlazi iz listova, stvara vlagu i time pogoduje razvoju bakterija i plijesni.

Čuvanje u plastici bez zaštite

Jedna od najčešćih grešaka pri čuvanju salate jeste skladištenje u običnim plastičnim vrećicama ili zatvorenim posudama bez ikakve zaštite. Takvo okruženje pogoduje nakupljanju vlage, koja dodatno ubrzava kvarenje. Često se već nakon dan-dva na listovima mogu pojaviti tamne mrlje, neugodan miris ili čak plijesan. Trik je u korištenju papirnatog ubrusa.

Ilidža: Pronađeno tijelo muškarca

Ilidža: Pronađeno tijelo muškarca

Papir upija višak vlage iz salate i sprječava stvaranje vlažnog okruženja u vrećici ili posudi. Time listovi ostaju suhi, čvrsti i svježi, bez one neugodne gnjecavosti koju svi želimo izbjeći.

Prije nego što pohranite salatu, važno je temeljito je oprati kako biste uklonili prljavštinu, pesticide i eventualne bakterije. Napunite veću zdjelu hladnom vodom i potopite listove na pet minuta. Po želji možete dodati i kap octa, koji ima prirodno antibakterijsko djelovanje.

Ukusniji od kupovnog: Napravite domaći sladoled bez šećera

Ukusniji od kupovnog: Napravite domaći sladoled bez šećera

Nakon toga salatu dobro ocijedite i ostavite da se suši nekoliko minuta na papirnatim ubrusima ili čistoj kuhinjskoj krpi. Idealno bi bilo da je ostavite da se osuši na zraku, a zatim dodatno prebrišete ubrusom – cilj je da listovi budu potpuno suhi prije pohranjivanja.

Staklo ili plastika?

Najbolje je salatu pohraniti u staklenu posudu jer se u njoj zadržava manje vlage. Ipak, ako nemate staklenu posudu pri ruci, i plastična može poslužiti – pod uslovom da unutra stavite papirnati ubrus.

Spremite sve u ladicu za povrće u frižideru, i vaši obroci će imati puno svježiji i bolji ukus. Salata će zadržati svoju hrskavost, boju i svježinu, što će vam olakšati svakodnevnu pripremu jela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije