Brz, zdrav i gotov za 5 minuta: Probajte ovaj recept i više nikad nećete preskakati doručak

0
Radiosarajevo.ba
Brz, zdrav i gotov za 5 minuta: Probajte ovaj recept i više nikad nećete preskakati doručak
Foto: Društvene mreže / Ilustracija

Dok većina nas trči između obaveza, telefon zvoni, mejlovi stižu, a kafa se još nije ni ohladila, doručak često ostaje zapostavljen. Ipak, nutricionisti poručuju: prvi obrok je ključan. I ne mora biti komplikovan.

Jedan od trenutno najbržih i najpopularnijih doručaka među mladima i zaposlenima jeste chia činija s jogurtom i voćem. Priprema traje svega par minuta, a energetska vrijednost i ukus su – vrhunski.

Sastojci:

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

Dragan Bursać: Od Luburića do Primorca, krivi smo mi što šutimo!

  • 3 kašike chia sjemenki
  • 1 čaša jogurta ili grčkog jogurta
  • 1 kašičica meda ili javorovog sirupa
  • Šaka svježeg voća (borovnice, maline, banana, jagode)
  • Po želji: malo ovsenih pahuljica, sjeckanih orašastih plodova ili kokosovih mrvica

Priprema:

U čašu ili činiju sipajte jogurt i umiješajte chia sjemenke.

Napravite svoj mini voćnjak: Ove tri vrste najbrže rastu, a jako su ukusne

Napravite svoj mini voćnjak: Ove tri vrste najbrže rastu, a jako su ukusne

Dodajte med i dobro promiješajte.

Ostavite da odstoji 5 minuta dok se chia blago ne zgusne (ili pripremite noć prije, za "overnight" verziju).

Na vrh poredajte voće, orašaste plodove ili šta god imate pri ruci.

Zašto chia?

Chia semenke su bogate vlaknima, omega-3 masnim kiselinama i proteinima. U kombinaciji s jogurtom i voćem, dobijate obrok koji će vas držati sitim i energizovanim do ručka.

U vremenu kada je svaki minut važan, ovakav doručak postaje idealno rješenje: brz, zdrav i nevjerovatno ukusan.

Napomena: Možete ga ponijeti i na posao u teglici – izgleda sjajno i pravi je "Instagram-moment".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije