Lažni bolognese kao zdravija alternativa poznatom jelu: Osvaja sva srca

0
Radiosarajevo.ba
Lažni bolognese kao zdravija alternativa poznatom jelu: Osvaja sva srca
Foto: Pixabay / Špagete Bolonjeze

Pitanje koje se provlači svaki dan u svakom kućanstvu glasi: Što ćemo danas za ručak? Ponekad jednostavno nedostaje ideja i više ne znate koje jelo skuhati, a da se stalno ne ponavljate.

Ne morate mozgati, mi ćemo za vas pronalaziti recepte za brza, fina i pristupačna jela! Danas predlažemo lažni bolognese od crvene leće. Dobar tek!

Lažni bolognese (od crvene leće)

Ovaj superzdravi ragu od crvene leće izuzetno je jednostavan za pripremu, a višak jednostavno možete zamrznuti. Trebat će vam svega 15 minuta za pripremu, te ukupno malo više od sata za kuhanje.

Na protestu protiv Schmidta obratio se i Zlatan Begić: Niste s nama završili, a mi smo tek počeli!

Na protestu protiv Schmidta obratio se i Zlatan Begić: Niste s nama završili, a mi smo tek počeli!

Sastojci:

3 kašike maslinovog ulja
2 glavice luka sitno nasjeckane
3 mrkve sitno nasjeckane
3 štapića celera sitno nasjeckana
3 zgnječena komada bijelog luka
500 g vrećice suhe crvene leće
2 x 400 g konzerve nasjeckanog paradajza
2 kašike koncentrata od paradajza
Po 2 kašičice sušenog origana i majčine dušice
3 lista lovora
1 l temeljca od povrća
500 g špageta
parmezan ili vegetarijanski sir, naribani, za posluživanje

Postupak:

Zagrijte ulje u velikom loncu i dodajte luk, mrkvu, celer i bijeli luk. Lagano kuhajte 15-20 minuta dok sve ne omekša. Umiješajte leću, nasjeckani paradajz, pire od paradajza, začinsko bilje i temeljac. Pustite da zavrije, a zatim kuhajte 40-50 minuta dok leća ne omekša i ne postane sočna, dodajte malo vode ako je potrebno.

Ako ćete posluživati odmah, držite umak na laganoj vatri dok kuhate špagete, sljedeći upute na pakovanju. Dobro ocijedite tjesteninu, rasporedite po tanjurima, prelijte umakom po vrhu i naribajte malo sira. Ako nećete odmah jesti ohladite umak i ostavite ga na hladnom. Tako ga možete sačuvati tri dana. Ili ga možete zamrznuti, tako traje do tri mjeseca. Kod odmrzavanja umak jednostavno ostavite preko noći na sobnoj temperaturi te lagano zagrijte prije posluživanja, piše Net.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije