Turska pita bez kora koja osvaja na prvi zalogaj: Sočna, mirisna i jednostavna za pravljenje
Kada pomislimo na turske pite, najčešće nam na pamet padnu sočna peciva napravljena od tankih, razvučenih kora. Međutim, postoji jedan poseban recept za tursku pitu bez kori, koji je na YouTubeu pregledan više od 11 miliona puta i osvaja sve ljubitelje dobre hrane.
Riječ je o izdašnoj piti koja se pravi od jednostavnih sastojaka poput brašna i krompira, uz dodatak povrća, jaja i sira. Ovaj jednostavan, a vrlo ukusan recept brzo je stekao popularnost zahvaljujući svojoj jednostavnosti i fantastičnom okusu.
Sastojci za tursku pitu bez kora:
- 3,5 šolje brašna
- 2 kesice praška za pecivo
- 2 krompira
- 4 jajeta
- 100 g feta sira + rendani kačkavalj po želji
- 1,5 čaša mlijeka
- 1 čaša ulja
- 2 paradajza
- 3 paprike
- 2 mlada luka
- 1 kašičica soli
Priprema:
Oljuštite krompir i paradajz, isijecite ih na kockice, a papriku i luk sitno nasjeckajte. Umutite jaja, pa dodajte iseckano povrće, sir, ulje i mleko, te posolite i dobro izmiješajte. Postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo, uz miješanje da ne ostanu grudvice. Kad dobijete kompaktno tijesto, sipajte ga u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i pecite u rerni zagrijanoj na 200°C dok pita ne dobije zlatno-smeđu boju.
Alen Škoro i Dželo Muharemović pred sarajevski derbi: "Ne trebaju nam prepucavanja oko navijača"
Ovaj recept je odlična alternativa klasičnim pitama s korama, a okusom će zadovoljiti i one najzahtjevnije gurmane.
Pogledajte detaljnu pripremu u video-u na YouTubeu:
[youtube]https://youtu.be/ivGBuk0MW_Q[/youtube]
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.