Ovo su tajne savršene pripreme: Napravite ribu sa gradela i uživajte u ukusu Dalmacije
Ljudi koji su posjetili Dalmaciju, znaju kakav je magičan ukus jednostavnog spremanja ribe koji lokalci poznaju.
Priprema ribe na gradelama nije jednostavna, ali uz ovaj recept, postat će laka i onima sa manje iskustva u kuhinji.
Morski.hr piše da sve ribe nisu prikladne za pečenje na gradelama. Riba se prema sadržaju i raspodjeli masti dijeli na plavu i bijelu. Plava riba pohranjuje masti u masnim stanicama po cijelom tijelu, a bijela u jetru i manjoj mjeri u trbušnu šupljinu.
U ovom dijelu BiH penzije rastu za 6,25 posto: Koliko je to u markama
Gotovo sva plava riba se može peći: srdele, skuše, saruni, iglice, palamide, luc, trup, tuna. Od bijele ribe na gradelama se najčešće peku: komarče (orade), lubini (brancini), pici, fratri, veći arbuni, šampjeri, cipli, škarpine, ovčice.
Priprema
Riba se očisti od ljusaka, izvade se škrge i utroba te se opere. Očišćenu ribu posušiti papirnatim ubrusom, posoliti je te odložiti u pliću posudu i pouljiti je.
Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa
Prije pečenja, gradela treba dobro ugrijati (spaliti) te ih vruće očetkati ručnom čeličnom četkom, dobro ih očistiti od ostataka prijašnjeg pečenja.
Nauljiti papir te premazati vruće gradele. Kad su gradele ugrijane i masne, riba se za njih prilikom pečenja ne lijepi.
"Komižani stavljaju peći ribu na hladna gradela, također se riba neće lijepiti za njih ako su dobro očišćene i nauljene, iskušao sam i ovaj način", piše Morski.hr.
Kad se riba stavi na gradele, povuče se malo naprijed natrag i ne dira se više dok se dobro ne zapeče s te strane. Kada je riba pečena na donjoj strani, sama se odvoji od gradela, ako se lagano ne odvaja pričekajte još koju minutu.
Upravo mnogi tu najviše griješe ili je na početku pečenja ne posuše i zaulje pa im se zaljepi za gradela. Pazite kako okrećete ribu jer će se raspasti ako niste dovoljno spretni i pažljivi. Obavezno koristite lopaticu i viljušku (pinjur).
Riba se tokom pečenja premazuje ružmarinovom grančicom umočenom u maslinovo ulje. Riba je brzo gotova, zato pazite da je ne pečete predugo jer ćete je presušiti. Manju ribu okrećete samo jednom, a gotova je kada koža poprimi smeđe zlatnu boju i postane hrskava.
"Kad je riba pečena, posloži se na pliticu, servira se sa izrezanim limunom te se prelije maslinovim uljem, sitno sjeckanim bijelim lukom i peršinom. Po želji je na tanjuru dodatno posoliti i popapriti, jer ne vole svi slano ni papreno. Ispeći za porodicu 3-4 orade od pola kg nije nikakav problem ali kad ponekad istovremeno pečem na gradelama 5-6 kg ribe a mora biti gotova u isto vrijeme, koristim posebna dupla gradela i problem je riješen", kažu.
Pečenu ribu je najbolje servirati uz blitvu s krumpirom ili povrćem sa žara, a pije se domaće vino ili gemišt. Stara izreka kaže da riba tri puta pliva: u moru, u ulju i treći put u vinu.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.