Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa
U ljetnim danima rerna nam često nije najbolji prijatelj, ali zato brzi kolači bez pečenja jesu – srećom, jedan takav smo našli na blogu Natašine slastice/Kolači.biz.
Priprema
Prvo pripremite kremu kako bi se mogla hladiti dok radite ostatak.
U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko sipajte u lonac i stavite da prokuha. Kada zakipi, sklonite s vatre i umiješajte pripremljeni puding. Sve zajedno vratite na vatru i kratko kuhajte.
Ratni zločinac: Dragomiru Miloševiću opet odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu
Vruću kremu prebacite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, uklonite foliju i izmiksajte kremu mikserom.
Posebno umutite vrhnje za šlag. Umućeni šlag dodajte u kremu i lagano sjedinite.
Podloga
Za to vrijeme pripremite podlogu.
U većoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks i napravite udubljenje u sredini. Dodajte istopljeni margarin ili maslac i mlijeko. Sastojke najprije promiješajte kašikom, a zatim rukom sjedinite.
Smjesu prstima ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa dimenzija 21 x 36 cm. Podlogu stavite u frižider dok završite kremu.
Slaganje
Kremu rasporedite preko podloge i vratite u frižider.
Umutite vrhnje za šlag, premažite preko kreme i ponovo stavite kolač da se hladi.
Dekoracija
Bijelu čokoladu (isjeckanu ili u kapljicama) prelijte vrhnjem za šlag i otopite u mikrovalnoj ili na pari. Kada se ohladi, rasporedite preko kolača. Sve zajedno stavite u frižider da se kolač stegne i dobro ohladi.
Sastojci (za kalup 21 x 36 cm)
Krema:
2 pudinga od vanilije
4 kašike šećera
600 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag
Podloga:
500 g mljevenog keksa
200 g margarina ili maslaca
200 ml mlijeka
Šlag za slaganje:
150 ml vrhnja za šlag
Dekoracija:
150 g bijele čokolade
50 ml vrhnja za šlag
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.