Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa

0
Radiosarajevo.ba
Ovaj ljetni kolač je apsolutni hit: Bez rerne do savršenog, kremastog okusa
Foto: Natašine slastice / Kremasti ljetni kolač

U ljetnim danima rerna nam često nije najbolji prijatelj, ali zato brzi kolači bez pečenja jesu – srećom, jedan takav smo našli na blogu Natašine slastice/Kolači.biz.

Priprema

Prvo pripremite kremu kako bi se mogla hladiti dok radite ostatak.

U zdjeli pomiješajte puding od vanilije, šećer i 200 ml mlijeka. Preostalo mlijeko sipajte u lonac i stavite da prokuha. Kada zakipi, sklonite s vatre i umiješajte pripremljeni puding. Sve zajedno vratite na vatru i kratko kuhajte.

Ratni zločinac: Dragomiru Miloševiću opet odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu

Ratni zločinac: Dragomiru Miloševiću opet odbijen zahtjev za prijevremeno puštanje na slobodu

Vruću kremu prebacite u zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, uklonite foliju i izmiksajte kremu mikserom.

Posebno umutite vrhnje za šlag. Umućeni šlag dodajte u kremu i lagano sjedinite.

Podloga

Za to vrijeme pripremite podlogu.

U većoj zdjeli pomiješajte mljeveni keks i napravite udubljenje u sredini. Dodajte istopljeni margarin ili maslac i mlijeko. Sastojke najprije promiješajte kašikom, a zatim rukom sjedinite.

Smjesu prstima ravnomjerno rasporedite po dnu kalupa dimenzija 21 x 36 cm. Podlogu stavite u frižider dok završite kremu.

Slaganje

Kremu rasporedite preko podloge i vratite u frižider.

Umutite vrhnje za šlag, premažite preko kreme i ponovo stavite kolač da se hladi.

Dekoracija

Bijelu čokoladu (isjeckanu ili u kapljicama) prelijte vrhnjem za šlag i otopite u mikrovalnoj ili na pari. Kada se ohladi, rasporedite preko kolača. Sve zajedno stavite u frižider da se kolač stegne i dobro ohladi.

Sastojci (za kalup 21 x 36 cm)

Krema:

2 pudinga od vanilije
4 kašike šećera
600 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag

Podloga:

500 g mljevenog keksa
200 g margarina ili maslaca
200 ml mlijeka

Šlag za slaganje:

150 ml vrhnja za šlag

Dekoracija:

150 g bijele čokolade
50 ml vrhnja za šlag

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije