Savršen kolač za ljeto: Recept za neodoljivi malina-kokos cheesecake
Ako ste ljubitelj kremastih i voćnih kolača, onda je ovaj malina-kokos cheesecake pravi izbor za vas!
Kombinacija kokosa, svježih malina, mascarpone sira i čokolade stvara desert koji je istovremeno lagan, bogat i vizuelno neodoljiv.
Priprema je jednostavna, a rezultat – savršen kolač za ljeto, slavlje ili bilo koji dan kad vam treba nešto slatko i posebno. Ovaj recept je na Facebooku podijelio Hajrudin Šišić.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Sastojci (za kalup promjera 20 cm):
Biskvit:
150 g kokosovog brašna
150 g kondenzovanog mlijeka
Punjenje od malina:
250 g svježih ili zamrznutih malina
1 pakovanje želatina
Krema:
250 g mascarpone sira
400 ml vrhnja za šlag/kremu
100 g mliječne čokolade
1 pakovanje bourbon vanilije
150 g kondenzovanog mlijeka
Preljev i dekoracija:
100 g mliječne čokolade (ili bijele, po želji)
bademi u listovima
svježe maline
Priprema:
U većoj staklenoj posudi izmiješajte kokosovo brašno i kondenzovano mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup obložen papirom za pečenje i dobro pritisnite da formirate podlogu.
U šerpici zgnječite maline i stavite ih da prokuhaju s pripremljenom želatinom (pratite upute s pakovanja). Ostavite da se ohladi.
Umutite vrhnje dok ne postane čvrsto, zatim dodajte mascarpone, istopljenu mliječnu čokoladu, bourbon vaniliju i kondenzovano mlijeko. Sastojke lagano sjedinite špatulom dok ne dobijete glatku i pjenastu kremu.
Na pripremljeni biskvit prvo rasporedite ohlađeno punjenje od malina, pa preko toga kremu. Poravnajte i ostavite u frižider da se stegne najmanje 3–4 sata, idealno preko noći.
Preko ohlađenog kolača prelijte otopljenu čokoladu i ukrasite listićima badema i svježim malinama. To je to, uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.