Arapska karamela od hurmi: Slatki zalogaj bez šećera s dušom Bliskog istoka
Ako volite otkrivati egzotične ukuse i tražite zdraviju alternativu klasičnim slasticama, arapska karamela od hurmi je savršen izbor.
Ova jednostavna, a izuzetno aromatična poslastica dolazi iz srca Bliskog istoka – regije gdje su hurme više od voća: one su tradicija, svakodnevica i simbol gostoprimstva.
Karamela od hurmi je bogatog, kremastog ukusa i ne sadrži dodatni šećer, jer hurme same po sebi pružaju prirodnu slatkoću. Njena svilenkasta tekstura i topli začini čine je idealnom za posluživanje uz palačinke, jogurt, tost ili kao dodatak vašim omiljenim desertima.
Naša tema | Zapušteni dio Sarajeva postat će veliko gradilište: Donosimo detalje novog projekta
Sastojci
500 g hurmi (svježih ili sušenih)
50 ml vode
1 kašika vanilin šećera
½ kašike cimeta (opcionalno)
Priprema
Ako koristite sušene hurme, potopite ih u toplu vodu najmanje sat vremena kako bi omekšale. Omekšale hurme stavite u blender ili kuhinjski procesor i miksajte dok ne dobijete glatku pastu.
Fenomenalan recept za kolač: Evo kako možete napraviti "Basque cheesecake"
Smjesu prebacite u manji lonac, dodajte vodu i, po želji, vanilin šećer i cimet. Kuhajte na laganoj do srednje vatri uz stalno miješanje, dok karamela ne postane gusta, sjajna i blago karamelizirana.
Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Smjesa će se malo stvrdnuti, ali će ostati podatna i savršeno maziva.
Arapska karamela od hurmi je savršena kao namaz, preliv ili samostalna slastica uz kafu ili čaj. Spoj prirodne slatkoće i toplih začina donosi autentičan dašak arapske kuhinje direktno u vašu kuhinju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.