Znate li za namazolj i prepržolj? Probajte starinski recept za fast food i oduševite se
Neka jela nas prosto vrate u jednostavnija vremena, onda kada meso nije bilo svaki dan na trpezi, a hrana je mirisala na domaće.
Jedni od takvih recepata dolaze iz srca Srbije, poznatoj kao i većina Balkana po kulinarskim delicijama. Iako mnoga jela u ovom regionu sve države imaju, neka ipak ostaju tajna planinskih krajeva i oranica.
Takvi su i namazolj i prepržolj.
Udruženje generala BiH: Cijenimo Bećirovićeve aktivnosti s ciljem zaštite i afirmacije države
Možda imaju zavrzlamu u imenu, ali ukus je fanatastičan, a priprema obećava više vremena za druge aktivnosti jer ne može biti jednostavnija.
Priprema namazolja počinje sa pripremom starijeg hljeba, koji dan. Izrežu se kriške, a onda se poliju sa malo ulja.
Jedan sastojak mijenja sve: Dodajte ovo u tijesto i uštipci će biti bez masnoće i savršeno prhki
Obavezno ih pospite mljevenom crvenom paprikom. Na tako pripremljenu krišku, stavimo sirovu pljeskavicu napravljenu od mješavine mesa i sitno sječenog luka sa dodatkom ljute tucane paprike (ako ima).
Dodajte sol i biber. Kada su kriške spremne, stavite ih u rernu na 200 stepeni Celzijevih 10 - 15 minuta.
Služite uz šolju jogurta ili paprike sa octom.
A prepržolj?
Prepržolj je preteča hamburgera. Za njega, dovoljno je u receptu za namazolj pljeskavicu preklopiti kriškom hljeba i zapeči.
Sigurno je da ćete uživati u obje verzije.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.