Mesni odrezak iz bajke: Poznati kuhar otkriva tajnu
Malo šta može nadmašiti sočan, savršeno pečen odrezak, ali mnogi izbjegavaju pripremu ovog jela kod kuće zbog straha da će meso postati suho ili žilavo.
Ipak, prema savjetima kuhara poznatog kao The Halal Food Guy, ključ savršeno karameliziranog i mekanog odreska je jednostavan izbjegavati maslinovo ulje i koristiti ulja s visokom tačkom dimljenja, poput biljnog ili ulja avokada.
Prije same pripreme, odrezak treba izvaditi iz frižidera najmanje sat vremena ranije kako bi dostigao sobnu temperaturu. Hladno meso neće se ravnomjerno ispeći, što može rezultirati prekuhanom korom i nedovoljno pečenom sredinom. Također, važno je dobro osušiti meso ubrusom kako bi se spriječilo stvaranje pare umjesto korice tokom pečenja.
Novinarka Mirza Vranj traži pomoć: Nakon reakcije na antibiotike vraćaju je kući, a stanje sve gore
Prvi korak u začinjavanju je soljenje mesa, koje ne samo da pojačava okus, već izvlači i višak vlage. Biber se dodaje tek nakon pečenja kako ne bi izgorio i dao gorak okus. Na meso se potom nanosi tanak sloj biljnog ulja, koji se dobro utrljava prije stavljanja na prethodno zagrijanu tavu.
Odrezak se peče na jakoj vatri tri do četiri minute bez pomjeranja, kako bi se formirala hrskava korica. Nakon okretanja, temperatura se smanjuje, a u tavu se dodaje maslac i sitno sjeckani bijeli luk. Maslac služi isključivo za aromatiziranje jer ne podnosi visoke temperature kao ulja.
Nakon ukupno osam do deset minuta pečenja (ovisno o debljini i željenom stepenu pečenosti), odrezak se vadi iz tave, začini biberom i ostavi da odmori pet minuta. Time se omogućava ravnomjerna raspodjela sokova unutar mesa, što rezultira savršeno sočnim i mekanim odreskom, spremnim za serviranje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.