Tajni sastojak za fantastičan biftek: Razlika je ogromna
Ako planirate pripremiti biftek za večeru, ono što poslužite uz njega može napraviti veliku razliku. I dok su umaci poput biber, bearnaise ili chimichurri već dobro poznati ljubiteljima mesa, profesionalni kuhar Thom Bateman predlaže nešto potpuno drugačije – tajlandski sos koji će vas oduševiti svojim bogatim i osvježavajućim okusom.
Bateman, koji na TikToku ima više od 2.6 miliona pratilaca, podijelio je recept za Nam Jim Jaew, tradicionalni tajlandski čili umak koji se savršeno slaže s biftekom. U videu koji je brzo postao viralan, opisao je ovaj sos kao "nevjerovatno ukusan" i pozvao sve da ga isprobaju. "Ovo mi je zaista promijenilo pogled na steak. Nevjerovatno je, morate probati!", napisao je u opisu videa.
Umak je jednostavan za pripremu i sastoji se od nekoliko lako dostupnih sastojaka. Osnova je pržena tajlandska riža koja se samelje u grubi prah, a zatim pomiješa s ljutom paprikom, svježim začinima i aromatičnim sastojcima poput ribljeg sosa, tamarinda i limete. Rezultat je sos pun okusa – pikantan, kiselkast, slan i s blagom slatkoćom – idealan za posluživanje uz narezani biftek.
Sarajevo "prodisalo", vjetar rastjerao smog: Pogledajte očaravajuće prizore decembarske noći
Cijela priprema traje svega nekoliko minuta, a umak je najbolje ostaviti da odstoji pola sata kako bi se svi okusi proželi. Tradicionalno, ovo jelo u kombinaciji s umakom poznato je kao crying tiger steak, a ime duguje intenzivnim okusima koji "tjeraju suze na oči".
Za sve koji žele osvježiti svoj meni i impresionirati goste ili ukućane, ovaj tajlandski umak je pravi izbor. Jednostavan, a efektan – prava mala kulinarska revolucija za vaš tanjir.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.