Klasik balkanske kuhinje u drugačijem izdanju: Jeste li probali pečenu sarmu iz rerne?
Sarma je jedno od najomiljenijih jela u balkanskoj kuhinji, poznata po svom bogatom ukusu.
Tradicionalna sarma se krčka satima na šporetu, a mi danas sa vama dijelimo jedan drugačiji recept koji smo pronašli na Coolinarki.
Sastojci
Slaven Kovačević je kandidat DF-a za člana Predsjedništva BiH na izborima 2026.
2 veće glavice kiselog kupusa
1 kg mljevenog mesa
2 solje riže (šolja 235 ml)
1 glavica samljevenog luka
5 češnjeva samljevenog bijelog luka
2 samljevene mrkve
2.5 male kašike soli
1/2 male kašike bibera
1/4 male kašike ljute crvene paprike
2 kašike crvene paprike
Preliv
voda
200 ml ulja
1 mala kašika crvene paprike
Priprema
1. Pomiješati sve navedene sastojke za punjenje. Možete sameljeti luk, bijeli luk i mrkvu, ali može i da se sitno isjecka.
Najkremastiji kolač bez pečenja, a jeftin: Donosimo recept za griz kocke sa bijelom čokoladom
2. Listovima kupusa odrezati zadebljanje na vrhu i listove prepoloviti na pola. Na list staviti malu kašiku fila i umotati u sarmu.
3. Veću, dublju tepsiju obilato podmazati uljem i redati sarme, poredajte sarme u tepsiju ostavljajući malo prostora da mogu da "rastu".
4. Gotove sarme preliti ostatkom ulja i posuti crvenom paprikom. Zatim sarme preliti vodom, toliko da su sve sarme prekrivene vodom.
5. Tepsiju dobro zatvorite aluminjskom folijom i pecite na 200 stepeni 3 sata.
**** Po želji 15 minuta prije kraja pečenja možete u šolji vode razmutiti 2 kašike brašna, preliti preko sarme, opet poklopiti i završiti pečenje
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.