Hrskava i fantastična kraljica torti: Donosimo vam najbolji recept za Pavlovu

0
Radiosarajevo.ba
Hrskava i fantastična kraljica torti: Donosimo vam najbolji recept za Pavlovu
Foto: Pexels / Pavlova

Pavlova je desert na bazi hrskavih bjelanjaca.

Porijeklom je iz Australije ili Novog Zelanda početkom 20. stoljeća, a ime je dobila po ruskoj balerini Ani Pavlovoj, a od tada - nema nepca koje nije oduševila.

Njena priprema može biti komplikovana, ali sa ovim receptom brza je i taman na vrijeme kada dolaze gosti.

Savez kolumnista | Evropski trenutak za BiH: 2025. je donijela dokaz, sada nam treba odlučnost

Savez kolumnista | Evropski trenutak za BiH: 2025. je donijela dokaz, sada nam treba odlučnost

Sastojci

  • 1 šolja bijelog šećera
  • 1 supena kašika kukuruznog škroba
  • 3 velika bjelanjka
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 šolja tečnog šlaga za mućenje
  • Pola šolje šećera u prahu
  • 200 grama svježih jagoda, oguljenih i narezanih

Priprema

1. Zagrijte rernu na 150 stepeni Celzijusa. Obložite pleh za pečenje sa rubom papirom za pečenje, nacrtajte krug od 23 cm u sredini papira.

Brzi banana čips iz friteze: Slatka grickalica gotova za samo 15 minuta

Brzi banana čips iz friteze: Slatka grickalica gotova za samo 15 minuta

2. U maloj posudi umutite šećer i kukuruzni škrob.

3. Umutite bjelanjke u staklenoj, metalnoj ili keramičkoj posudi dok se ne formiraju mekani vrhovi.

Postepeno dodajte preostali šećer, nastavljajući mutiti dok se šećer potpuno ne otopi i ne formiraju se čvrsti vrhovi. Lagano umiješajte smjesu kukuruznog škroba i sok od limuna.

4. Na pripremljeni lim za pečenje rasporedite sloj meringue debljine 6 mm kako biste ispunili krug. Preostalu meringue iscrtkajte špricom ili kašikom kako biste formirali viši rub oko kruga i stvorili plitku zdjelu, po želji praveći ukrasne vrtloge.

5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 1 sat. Isključite rernu. Ostavite meringue u rerni 30 minuta; ne otvarajte vrata. Nakon 30 minuta, izvadite meringue iz rerne; treba da bude tvrd izvana, a malo vlažan iznutra.

6. U posudi za miješanje električnim mikserom umutite vrhnje za šlag i šećer u prahu dok se ne formiraju čvrsti vrhovi. Premažite šlag preko ohlađenog bezea i pospite jagodama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije