Brzi banana čips iz friteze: Slatka grickalica gotova za samo 15 minuta
Banane vrlo brzo sazrijevaju, a prilikom kupovine teško je ih je izabrati bez obzira što izgledaju "lijepo", jer već za nekoliko dana postanu smeđe i prošarane. Većina ih tada baci. Umjesto da ih bacite, postoji način da prezrele banane pretvorite u ukusan međuobrok.
Lyn Croyle, kuharica i osnivačica stranice Cook Eat Live Love, osmislila je recept za banana čips iz friteze, slatke, karamelizirane komadiće koji su gotovi za samo 15 minuta.
"Bilo da ih stavljate na činiju čokoladnih pahuljica, preko sladoleda ili ih jedete iz korpice, ovu jednostavnu grickalicu ćete stalno praviti", rekla je Lyn Croyle.
Bursać: Kako su to beogradski studenti koji se bore protiv vlasti cool, a sarajevski SDA-ćaciji?
Ključ uspjeha je kokosovo ulje, jer ima visoku tačku dimljenja i može podnijeti toplotu friteze bez zagorijevanja, piše Express.co.uk.
Također pomaže prirodnim šećerima iz banane da se karameliziraju na vrućem zraku, pa komadići postanu hrskavi i znatno slađi. Osim toga, sprječava lijepljenje za korpicu friteze, pa vas kasnije neće čekati čišćenje. Ako želite, možete koristiti i maslac, samo imajte na umu da ima nižu tačku dimljenja, pa treba povremeno provjeravati banane tokom pečenja.
Slatki doručak za dobar početak dana: Napravite omiljeni sendvič Elvisa Presleya
"Za najbolji slatkast i blago orašast ukus koristi djevičansko ili sirovo kokosovo ulje. Potrebne su ti samo dvije kašičice! Maslac također može", rekla je Lyn Croyle.
Za pripremu banana čips biti će vam potrebne, četiri zrele žute banane, dvije kašičice kokosovog ulja, jedna kašičica cimeta, krupna ružičasta morska so. Ono što je odlično kod ovog recepta jeste to što ga možete prilagoditi svom ukusu. Cimet ili smeđi šećer pomažu da se banana bolje karamelizira i postane hrskavija.
Ako želite, možete dodati i malo ekstrakta vanilije, a neki vole ubaciti i prstohvat kajenskog bibera za kombinaciju slatkog i ljutog.
Ogulite banane, isijecite ih na jednake komade i odstranite zaobljene krajeve kako bi ploškice bile ravne. Posložite komadiće u korpicu friteze tako da budu u jednom sloju i da se ne preklapaju. Ako imate manju fritezu, najbolje je peći u više tura.Premažite gornji dio kokosovim uljem i pospi cimetom. Pecite na 180°C oko šest minuta, a čim budu gotove, pospi ih morskom solju.
Dobit ćeš tople, blago hrskave, prirodno karamelizirane zalogaje – idealne za brzi snack tokom kišnih jesenjih dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.