Banana hljeb bez trunke šećera? Donosimo recept, caka je u ovome
Šećer je i dalje ključna komponenta u većini tradicionalnih slatkih poslastica, ali nije uvijek neophodan. Vječne favorite poput žutog kolača i čokoladnih browniesa neophodno je zasladiti, ali banana hljeb može biti ukusan i bez dodanog šećera.
Kako banana sazrijeva od zelene do žute pa do smeđe, škrobovi se razlažu u jednostavnije šećere, što joj daje prirodnu slatkoću.
Kao što je objasnila autorica kuharica i nutricionistica Romina Bertinazz u svojoj publikaciji Yummy Little Belly, voće daje većinu ukusa i teksture u banana hljebu. Ona je otkrila jednostavan recept i rekla: "Ovi mafini od banana zaslađeni su samo bananama… Za najbolji rezultat i prirodno sladak okus, izaberite potpuno zrele banane za ovaj recept."
Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski
Recept uključuje i opcionalnu tamnu čokoladu za dodatni sloj okusa.
Prema Johns Hopkins Medicine, antioksidansi u tamnoj čokoladi mogu smanjiti krvni pritisak, smanjiti rizik od zgrušavanja krvi i poboljšati cirkulaciju, između ostalog.
Svi žele recept: Hrskavi uštipci koji ne upijaju ulje
Sastojci
- 400 g prezrelih banana
- 200 g ovsene brašna
- 30 g glatkog kikiriki putera
- 4 kašičice praška za pecivo
- 60 ml mlijeka
- 60 g tamne čokolade, nasjeckane (opcionalno)
Priprema
1. Zagrijati rernu na 180°C i pripremiti pleh za mafine sa papirnim korpicama.
2. Oguliti banane i izgnječiti ih viljuškom u velikoj posudi.
3. Postepeno dodavati ostale sastojke i dobro promiješati dok se ne sjedine.
4. Smjesa treba biti slična smjesi za tortu. Rasporediti je u pripremljene korpice pomoću desertne kašike.
5. Peći 18–20 minuta dok mafini ne postanu zlatno-smeđi. Provjeriti čačkalicom, ako izađe čista, mafini su gotovi.
Ostaviti da se ohlade prije serviranja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.