Banana hljeb bez trunke šećera? Donosimo recept, caka je u ovome

0
Radiosarajevo.ba
Banana hljeb bez trunke šećera? Donosimo recept, caka je u ovome
Foto: Printscreen / Banana hljeb

Šećer je i dalje ključna komponenta u većini tradicionalnih slatkih poslastica, ali nije uvijek neophodan. Vječne favorite poput žutog kolača i čokoladnih browniesa neophodno je zasladiti, ali banana hljeb može biti ukusan i bez dodanog šećera.

Kako banana sazrijeva od zelene do žute pa do smeđe, škrobovi se razlažu u jednostavnije šećere, što joj daje prirodnu slatkoću.

Kao što je objasnila autorica kuharica i nutricionistica Romina Bertinazz u svojoj publikaciji Yummy Little Belly, voće daje većinu ukusa i teksture u banana hljebu. Ona je otkrila jednostavan recept i rekla: "Ovi mafini od banana zaslađeni su samo bananama… Za najbolji rezultat i prirodno sladak okus, izaberite potpuno zrele banane za ovaj recept."

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Uzbuna u Irskoj: Dronovi krenuli na avion u kojem je bio Volodimir Zelenski

Recept uključuje i opcionalnu tamnu čokoladu za dodatni sloj okusa.

Prema Johns Hopkins Medicine, antioksidansi u tamnoj čokoladi mogu smanjiti krvni pritisak, smanjiti rizik od zgrušavanja krvi i poboljšati cirkulaciju, između ostalog.

Svi žele recept: Hrskavi uštipci koji ne upijaju ulje

Svi žele recept: Hrskavi uštipci koji ne upijaju ulje

Sastojci

  • 400 g prezrelih banana
  • 200 g ovsene brašna
  • 30 g glatkog kikiriki putera
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 60 ml mlijeka
  • 60 g tamne čokolade, nasjeckane (opcionalno)

Priprema

1. Zagrijati rernu na 180°C i pripremiti pleh za mafine sa papirnim korpicama.

2. Oguliti banane i izgnječiti ih viljuškom u velikoj posudi.

3. Postepeno dodavati ostale sastojke i dobro promiješati dok se ne sjedine.

4. Smjesa treba biti slična smjesi za tortu. Rasporediti je u pripremljene korpice pomoću desertne kašike.

5. Peći 18–20 minuta dok mafini ne postanu zlatno-smeđi. Provjeriti čačkalicom, ako izađe čista, mafini su gotovi.

Ostaviti da se ohlade prije serviranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije