Kremasto savršenstvo bez pečenja: Donosimo recept za čokoladnu tortu bez pečenja
Savršena poslastica kada želite nešto brzo, osvježavajuće i efektno. Lagana, kremasta i neodoljivo čokoladna poslastica koja se priprema bez rerne.
Sastojci
Za podlogu:
- 200 gr kakao ili Oreo keksa (bez kreme)
- 80 gr putera (otopljenog)
Za fil:
Dubravko Barbarić za Radiosarajevo.ba: Želja nam je da se vratimo u Skenderiju, ali...
- 500 ml mlijeka
- 2 praška za puding od vanile (bez šećera)
- 100 gr šećera
- 200 gr omekšalog putera
- 250 gr maskarpone sira ili krem sira za cheesecake
Za glazuru:
- 150 gr crne ili mliječne čokolade
- 100 ml slatke pavlake (30% masnoće)
Priprema
1. Podloga:
Samljeti keks u blenderu ili staviti u kesu i usitniti valjkom. Pomješati sa otopljenim puterom i ravnomjerno rasporediti u pleh (20×30 cm). Dobro pritisnuti i staviti u frižider da očvrsne.
2. Fil:
Skuhati puding sa mlijekom i šećerom, pa ostaviti da se ohladi. Umutiti puter pjenasto, postepeno dodavati ohlađeni puding, zatim maskarpone. Miješati dok krem ne postane potpuno gladak. Rasporediti preko podloge i zagladiti.
3. Glazura:
Zagrijati slatku pavlaku do tačke ključanja. Dodati nasjeckanu čokoladu i mješati dok se ne istopi u glatku smjesu. Preliti preko krema i ravnomjerno rasporediti.
4. Hlađenje:
Tortu ostaviti da se hladi najmanje 4 sata, a idealno preko noći, prenosi Novosti.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.