Domaćinski klasik koji vraća u djetinjstvo: Recept za "Figaro kolač" sa orasima
Postoje oni starinski kolači koji se prave bez mnogo filozofije, a nestaju brže nego što ste ih pripremili.
Upravo takav je ovaj slatkiš sa orasima i oblatnama – jednostavan, jeftin, a toliko ukusan da ga mnoge domaćice čuvaju kao malo porodično blago.
Figaro kolač je savršen za rođendane, praznike, ali i onda kada želite nešto slatko za tili čas. Sve se umijesi u jednoj šerpi, razvuče između oblatni i sutradan se lako režena fine štanglice. Miris karamelizovanog šećera i oraha vraća pravo u djetinjstvo.
Detalji dvostrukog ubistva i samoubistva porodice iz BiH: Tijela danima bila u kući užasa
Sastojci:
- 500 g šećera
- 11 kašika vruće vode
- 250 g margarina
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g mljevenog keksa
- 200 g sjeckanih oraha
- 1 pakovanje velikih oblatni
Priprema:
U šerpi karamelizujte šećer dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Dodajte vruću vodu (pažljivo, prska!), miješajte dok se sve potpuno ne otopi.
Ubacite margarin isječen na komade i miješajte dok se ne istopi. Sklonite sa šporeta, pa umiješajte mljevene orahe, keks i sjeckane orahe. Toplu masu ravnomjerno rasporedite između dvije velike oblatne. Blago pritisnite (možete nekom ravnom tacnom) i ostavite da se potpuno ohladi.
Najbolje je rezati sutradan, kada se stegne. Slatko, hrskavo i mirisno - ovaj kolač je domaćinska klasika koja nikad ne izlazi iz mode. Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.